/ Стартира производството на новото BMW Серия 5 – вече и на ток

Стартира производството на новото BMW Серия 5 – вече и на ток

Новото BMW Серия 5, а с него и новото изцяло електрическо BMW i5 отпразнуваха официалния старт на производството днес в присъствието на министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер в завода на BMW Group в Динголфинг. В завода в Долна Бавария, който отбелязва 50 години производство на автомобили BMW през 2023 г., беше пуснат третият изцяло електрически модел в рамките на две години след BMW iX и BMW i7. Делът на изцяло електрически автомобили в общото производство в най-голямата европейска производствена мощност на BMW Group се очаква да нарасне до над 40 % през следващата година.

Членът на борда на директорите на BMW AG, отговарящ за производството, Милан Неделкович, каза: „BMW i5 и нашият завод в Динголфинг са пример за трансформацията на BMW Group към електрическа мобилност и развитието на нашите заводи към BMW iFACTORY. Електрическата мобилност е новата нормалност – в нашите заводи по целия свят. От 2021 г. до 2024 г. ще интегрираме общо 15 напълно електрически автомобила в нашата производствена мрежа.“

BMW Group залага на гъвкави архитектури и предлага на своите клиенти по света повечето си модели с различни варианти на задвижването. BMW Серия 5 – също като BMW Серия 7 и BMW X1 – ще се предлага както напълно електрическо, така и с двигател с вътрешно горене и като Plug-in хибрид.

Това изисква високо ниво на гъвкавост, но позволява на компанията да оползотворява добре своите заводи и да реализира гамата си според търсенето на клиентите. Неделкович: „Ние следваме пазара. Желанията на клиентите определят как изглежда действителната комбинация от задвижвания.” Това стана възможно благодарение на обширни инвестиции в производствената мрежа. BMW Group инвестира над 1 млрд. евро за интегрирането на BMW iX, както и на BMW i7 и i5 в автомобилния завод в Динголфинг. 

BMW Серия 5 като ключов модел от Динголфинг осигурява нови импулси

През следващите няколко години ръководителят на завода Кристоф Шрьодер очаква увеличаване на производството на завода с въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5: „BMW Серия 5 традиционно е основният модел в Динголфинг и този път също ще осигури важни импулси за обемите на производството.“ През 2022 г. от поточните линии на завода в Динголфинг са слезли над 280 000 автомобила. През следващата година, когато ще започнат да се произвеждат BMW Серия 5 Туринг и моделите BMW M5 от осмо поколение, Шрьодер очаква производство на над 300 000 автомобила. Щефан Данер, заместник-председател на работническия съвет в Динголфинг, добавя: „В допълнение към успешния преход към електрическа мобилност, BMW Серия 5 е от ключово значение за дългосрочното натоварване на капацитетите на нашия завод и сигурността на работните места.“ 

50 години BMW автомобили от Динголфинг

От приблизително 12 млн. автомобила BMW, произведени до този момент в завода, осем милиона, т.е. две трети, са модели на BMW Серия 5. Това е тясно свързано с историята на завода в Динголфинг. Защото точно преди 50 години, през септември 1973 г., от поточната линия в новия тогава автомобилен завод слиза първият автомобил BMW – оранжево-червено BMW 520i от първо поколение. Оттогава заводът в Долна Бавария се превръща в една от най-известните производствени локации в автомобилната индустрия – и в двигател за икономическото развитие на региона. Годишните заплати и възнаграждения на над 18 000 служители на BMW в Динголфинг са над 1 млрд. евро. Броят на доставчиците от Долна Бавария е около 1000. В допълнение към инвестициите в завода за автомобили в Динголфинг, от 2015 г. до днес BMW Group е инвестирала и над 1 млрд. евро в производството на компоненти за електрически задвижвания в тази локация. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин