Стари кокали с ново сърце: Dodge Shakedown Challenger 2016

Mopar взима каросерия от 71-ва и й присажда новите технологии на Dodge

0211
2016

От 1 до 4 ноември световната столица на хазарта Лас Вегас официално се превръща в световна тунинг столица, благодарение на изложението SEMA. Десетки прототипи, стотици доработени автомобили и хиляди афтърмаркет части привличат вниманието на над 60 000 търговци и дилъри, които се очаква да посетят тазгодишното издание на салона. И този път SEMA е търговски насочен и е затворен за обществена публика, но това не ни пречи да хвърлим поглед върху някои от по-интересните премиери, като този Dodge Shakedown Challenger например.

Той е дело на Mopar – официалното тунинг подразделение на Chrysler Group, което е подготвило общо 14 модифицирани коли за SEMA 2016.

Dodge Shakedown Challenger е с каросерия от 1971 г., облечена със съвременни технологии. Миналото и настоящето се срещат в този епичен екземпляр. Под предния капак намираме нов HEMI V8 двигател с мощност 485 к.с., обемът на който все още не е разкрит. Той е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия от Dodge Viper.

От Mopar снишават окачването, така че този Challenger да е универсално готов за улично и пистово каране. Спирачната система, открояваща се със своя ярък червен цвят, идва от Brembo и е същата като при SRT Hellcat. Говорим за 6-бутални апарати отпред и 4-бутални отзад. От братския SRT Hellcat идват още черните алуминиеви джанти – 19-цолови отпред и 20-ки отзад. За да носи препратка към старата школа на Dodge, екипът, работил по този проект, монтира върху предния капак ретро въздуховод, захранващ със свеж въздух HEMI двигателя.

dodge-shakedown-challenger-1

Фаровете на Dodge Shakedown Challenger може да ви изглеждат доста познати, тъй като са от актуалния Challenger 2017, но са с допълнително затъмнени корпуси.

dodge-shakedown-challenger-6

Интериорът също носи своя елемент от миналото. Таблото е взето от модел 1971 г., но е екипирано с новите измервателни уреди на Dodge Challenger. Задните седалки са премахнати и на тяхно място е монтиран частичен ролкейдж, в случай че колата бъде карана на писта. Жалко, че няма да я видим по-далеч от музея на Chrysler след края на SEMA 2016.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин