Старият бус, който се гаври с Ferrari-та


10
авг.
2017

Луда работа! Някога той е създаден с идеята кротичко да превозва сърфисти до някой плаж или просто бригада работници до строителен обект… а днес, повече от половин век по-късно, мери сили по пистите с разни суперспортни автомобили! Да, съдбата на този VW T1 от 1962 г. определено не е лека. Симпатичният „хипи-бус“ е получил модифициран двигател със сух картер от Porsche 993, но не атмосферен, а с два турбокомпресора – благодарение на които генерира чудовищните 550 конски сили! Затова не се чудете, ако попаднете на клип в Youtube, в който виждате някакъв си бус да задминава Aston Martin например.

Автор на тунинг проекта е швейцарецът Фред Бернхард, бивш мотоциклетен състезател, който познава много добре най-известните писти в Европа, и е специалист по Porsche-та. Всъщност това, което виждате на снимките, не е точно Т1 – а Т3 с „раздута“ горна част на Т1, с характерното предно стъкло, разделено на две части. За Бернхард едно от най-големите предизвикателства в колата е била направата на карбоновия покрива за „раздутата“ каросерия, в която имат цели четири седалки Recaro.
Естествено, цялата конструкция е свалена максимално до земята с цел повече стабилност. Бусът „стъпва“ на сликове Pirelli P Zero, а всеки детайл в него е прецизно изпипан. Джантите са магнезиеви на BBS.

За оптималното охлаждане на двигателя, разположен отзад, на мястото на оригиналните стъкла са изградени въздухозаборници. Не само задвижването, но и спирачната система включва компоненти от Porsche 993 – а за оптимално представяне спирачната течност се сменя след всеки уикенд на пистата. Хората от Bilstein са направили специални колоувъри за буса – така де, защото не се срещат много подобни „работяги“, предназначени за пистово каране…

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин