Стайков спира да кара, ако няма R5 догодина

Пламен Стайков водач след първия ден на рали „Сливен”, Симеонов лидер при Hyundai-ите. Инцидент с блъснат зрител беляза втория ден на едно от най-трудните български състезания


2
сеп.
2017

Пламен Стайков/Давид Кварацхелия (Mitsubishi Lancer Evo IX) успяха да се справят с конкуренцията на два модерни състезателни автомобила и ще нощуват като лидери. Тандемът, състезаващ се под грузински флаг, успя да се наложи с 39,4 сек пред турския екипаж Орхан Авджиолу/Бурчин Коркмаз с Ford Fiesta R5 и с 53,8 сек – над третите, румънците Дан Гиртофан/Тудор Марза (Skoda Fabia R5). В актива си до момента Стайков записа най-добри времена в общо пет отсечки, а по две „взеха” двамата му преследвачи. На пресконференцията след първия ден на надпреварата обаче Пламен оповести, че рискува максимално, за да постигне първото време. Именно заради този огромен риск той не иска да кара Evo догодина – и ако няма модерен R5-автомобил, ще прекрати кариерата си. „Не пожелавам на конкурентите си да им се налага да поддържат темпто на R5 с Evo”, коментира Стайков екшъна в първия ден.

Орхан Авджиоглу не е рискувал в първите две отсечки за деня

Дан Гиртофан

Люта битка за секунди в Балкана днес водиха и цели четири Peugeot 208 R2. С такъв автомобил е най-бързият пилот, състезаващ се за България – Мирослав Ангелов, който в момента е на четвърто място пред Дани Попов (на 36,7 сек от Ангелов). Водачът в категорията с две задвижващи колела до специален етап 5 Тихомир Стратиев се завъртя с голяма скорост и загуби близо минута и половина, което го отпрати на 9-то място в общото класиране. След грешката на Стратиев лидерството пое Мирослав Ангелов (Peugeot 208 R2), за когото обаче също имаше проблеми в специален етап 5. Няколко завоя преди финала на „Българка“ той е влязъл в канавка, без обаче да загуби много време. Шестата позиция е за Григор Григоров.

Катастрофата на Дилян Станков на изкуствения шикан Дървото

Именно „Българка” беше най-злополучната отсечка на деня. Там, на емблематичния с многото екзалтирана публика изкуствен шикан Дървото, се обърна Дилян Станков (Renault Clio). За щастие той и навигаторът му се отърваха напълно невредими. Със счупени ребра обаче в болница беше настанен зрител, върху който връхлетя Ford Fiesta-та на Марио Попов.

Симеонов отново уверен лидер при Hyundai-ите

Напълно очаквано, водач в Hyundai Racing Trophy е Симеон Симеонов. Състезаващият се за трета година в едномарковите серии пилот води с 30,9 сек на 16-годишния Денис Станчовски и даде най-добро време в цели пет етапа. Днес Денис успя да се наложи в три – и това е най-доброто доказателство за огромния напредък, който постига от началото на сезона. Дебютантите в HRT, турците Ерен Бурай/Бора Арабаджъ, се движат трети. Всъщност до осмия етап те бяха след екипажа на баща и дъщеря Гъркови – Димитър и Виктория, които в последната отсечка излетяха от трасето и утре вероятно ще стартират със служебно добавено закъснение от 10 минути.

Симеон Симеонов в момента е лидер в HRT с голяма преднина…

…но Станчовски напредва много бързо и в бъдеще няма да му дава да диша спокойно

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >