Стайков много бърз в сливенския Балкан, оспорвана битка при Hyundai-ите

Кърджалиецът води с почти 2 минути на Рашид Алкетби (ОАЕ), Григоров с половин минута аванс пред Геров

0309
2016

С преднина от 1:47,9 мин Пламен Стайков (Mitsubishi Lancer Evo IX) води на Рашид Алкетби (Ford Fiesta RS, OAE) след първия ден на рали „Сливен”. Временният лидер финишира с първо време в седем от общо осемте скоростни отсечки на днешния ден. Третата позиция към момента е за Мартин Сурилов (Mitsubishi Lancer Evo IX), който за момента изостава на около 20 сек от втория. След петия етап Сурилов успя да изпревари пилота от ОАЕ, но още в следващата отсечка чужденецът си върна позицията. Проблем в задния диференциал извади от борбата за подиума временния водач по точки в националния рали шампионат Йордан Атанасов (Mitsubishi Lancer Evo IX), който до появата на дефекта демонстрираше стабилно темпо и се движеше трети.

Приземяване: Дани Попов демонстрира бърза адаптация с новия си автомобил Peugeot 208 R2 и държи четвъртата позиция

Приземяване: Дани Попов демонстрира бърза адаптация с новия си автомобил Peugeot 208 R2 и държи четвъртата позиция

Доста интересна битка се очертава при машините с две задвижващи колела: при тях лидер е синът на Ясен Попов Даниел, който демонстрира много бърза адаптация с новия си автомобил Peugeot 208 R2 (с 1,6-литров атмосферен двигател и 180 к.с.) и държи четвъртата позиция в общото подреждане. Пред AUTO BILD България Дани сподели, че като спиране и завиване колата се държи брилянтно. На повече от 2 минути след Попов-младши е местният ас Дилян Станков (Renault Clio), следван от младата надежда Станислав Владимитров, който отново демонстрира много силна езда със старичкия си Opel Astra GSI. Седмата позиция остава за традиционния конкурент на Станков Боян Безус с Renault Clio.

С много пламъци в нощния етап Subaru-то на Калин Бенчев/Александър Спиров спечели вниманието на публиката вчера. За съжаление Impreza-та от група Е започна да дава дефекти още в първите километри на състезанието, а днес прекара почти целия ден в сервизния парк с разтопен колектор и съмнения за счупена трансмисия, които за щастие не се оправдаха. Бенчев ще стартира отново утре със служебно закъснение.

Григоров е с най-добри времена за Hyundai Racing Trophy в шест от първите девет етапа

Григоров е с най-добри времена за Hyundai Racing Trophy в шест от първите девет етапа

Интригата в Hyundai Racing Trophy се запазва: Христо Геров и Григор Григоров водят много мъжка битка и в крайна сметка финишираха в съботния ден с аванс почти 33 секунди в полза на младия Григоров. Третият участник в едномарковия шампионат – Симеон Симеонов, не успя да се доближи до тях, но продължава да трупа опит по отсечките. За съжаление семейни проблеми принудиха четвъртия състезател в HRT – Мирослав Ангелов, преждевременно да напусне Сливен още в петък.

Христо Геров трябва да навакса 33 секунди, ако иска да измести Григоров от челото

Христо Геров трябва да навакса 33 секунди, ако иска да измести Григоров от челото

Гришата, който по традиция е много силен в градски етапи, поведе още в първото изпитание по улиците на Сливен в петъчния ден, но след третата отсечка изостана на 10,9 сек от Геров. В следващия етап Христо добави още няколко секунди към преднината си, но после Григоров отново си върна лидерството и с най-добри времена в шест от първите девет етапа ще нощува като първенец. В събота първите два екипажа, борещи се за победата в едномарковия шампионат, финишираха след първите 10 в общото подреждане. На SS6 – Гавраилово 2, който се характеризира с много неравности, Симеон Симеонов изкриви кормилен накрайник и кара следващите две отсечки с по-ниско темпо. След етап 8 и преди най-дългия етап в състезанието Ичера, заедно с навигатора си Димитър Спасов, успяха да го сменят и продължиха напред с пълна сила.

„Състезанието върви повече от перфектно. По етапите автомобилите ни Hyundai i20 Coupe R1 се движат с почти равни времена, много са бързи и са по средата на колоната. Много съм доволен от момчетата, защото рали „Сливен“ е най-техничното и най-трудно състезание в българския шампионат. Дадох им моите заръки какво трябва да направят във второто минаване на отсечките. Със сигурност ги очакват големи предизвикателства, защото има много фракция и камъни по трасето. Мисля, че са ме разбрали правилно и съм много горд с тях. Това е четвърто състезание за този сезон и момчетата израснаха страшно много.“, коментира Петър Гьошев, треньор в HRT.

41,18 състезателни километра, разпределени в четири отсечки, очакват екипажите в утрешния ден. Награждаването е насрочено за 15 часа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин