Сравнителен тест: Touran срещу конкуренцията

Новият Touran иска да наследи короната при компактните ванове от своя предшественик

2611
2015

ДОСТА ВРЕМЕ. Толкова управляваше VW Touran в класа на компактните ванове – още от дебюта си през 2003 г. моделът седи на трона. Дванадесет години и почти два милиона продадени екземпляра в цял свят – време е за нещо ново.

Ако попитаме хората от VW, то според тях е време за управлението на крал Touran II. Компактният ван от Волфсбург ще стартира след автосалона във Франкфурт IAA през септември и след преминаване към актуалната платформа на концерна ще бъде по-добър от сегашния модел.

Сред народа обаче като че ли нараства брожение. Протестното движение е водено от BMW с 216d Gran Tourer. Семеен ван с предно задвижване и 3-цилиндров двигател, който иска да носи в себе си истинските добродетели на BMW. Следват го Opel Zafira Tourer, който доказа своята класа в безброй тестове, признатият майстор на динамиката Ford Grand C-Max и изгодният Toyota Verso. Четири алтернативни варианта, които искат да детронират Touran. В теста петимата кандидати участват с механични скоростни кутии и малки дизелови агрегати с мощност между 110 и 120 к.с.

5-то място: TOYOTA VERSO 1.6 D-4D

Плюсове: разумен двигател, компактни размери, изгодна цена, голям полезен товар.

Минуси: най-малък багажник, седалките са лошо тапицирани, нечувствително управление, почти няма асистиращи системи.

ЗДРАВЕЙТЕ, СТРУВА СИ ДА ПОГЛЕДНЕТЕ! Тук Verso завършва последен, тъй като от неговия дебют насам през 2009 г. светът на вановете не е спирал да се развива. Разбира се, „японецът” в никакъв случай не е лош автомобил. Той например ни радва с компактните си размери, като въпреки това предлага достатъчно място. Ако колата е с панорамния покрив, не трябва да сте по-високи от 1,90 м – гледката към небето коства пет сантиметра от вътрешната височина. По отношение на багажното отделение Verso също първи се сблъсква с границите. Иначе се управлява съвсем прилично, вози много добре с изключение на преминаване по лоши пътни настилки и демонстрира много добри динамични характеристики благодарение на взетия от BMW двигател. Нечувствителното управление пречи на спортните амбиции, но все пак може да бъде преглътнато – за разлика от липсата на асистиращи системи и недостатъчните тапицерии на седалките. Утехата идва от цената – тестовият вариант на Verso струва 45 990 лева – добра стойност, особено в комбинация с 5-годишната гаранция. Ако не сте погледнали внимателно, сте си виновни сами…

Странен кокпит, управлението му изисква време за свикване. Обикновени материали

Странен кокпит, управлението му изисква време за свикване. Обикновени материали

Toyota Verso 1.6 D-4D

Вместимостта на багажника е от 484–1740 л, най-високият товарен ръб с 675 мм (като BMW)

 

 

 

 

 

 

 

4-то място: FORD GRAND C-MAX 1.5 TDCi

Ford Grand C-Max 1.5 TDCi

Плюсове: пъргава управляемост, приятен двигател, информативно управление, прилична вместимост на багажника.

Минуси: малко място отзад, при сгънати задни седалки се получава стъпало в товарния под, мястото в средата на задната седалка е много тясно.

РАЗЛИЧЕН, А НЕ ОБИКНОВЕН. Хората от Кьолн са настроили своя компактен ван за удоволствие от шофирането съгласно този девиз. Стегнатото окачване държи вана стабилен, като дори превръща пътищата със завои в място за приключение. Практичният талант на Ford е предвидим. Задните плъзгащи се врати са особено практични – например в тесни пространства за паркиране, но костват от вътрешната широчина на модела. Отзад в C-Max е най-тясно, а средното място е почти неизползваемо. За сгъването на задните седалки са ви необходими две движения, но след това няма да разполагате с равна товарна повърхност. Култивираният двигател си върши работата много добре, като е доста икономичен – 5,3 л/100 км. А с цената си от 43 570 лева включително важните екстри Ford е най-изгодният в теста.

Изчистен кокпит, качеството и изборът на материали не са от най-високите

Изчистен кокпит, качеството и изборът на материали не са от най-високите

Багажникът побира от 600 до 1867 л, подът е със стъпало

 

 

 

 

 

 

 

3-то място: OPEL ZAFIRA TOURER 1.6 CDTI

Плюсове: добро предлагано място, прилични динамични характеристики, много удобни седалки, прилична цена, добър комфорт.

Минуси: голямото тегло повишава разхода на гориво, превключването не е от най-добрите, има объркващо много бутони.

OPEL НИ ИЗНЕНАДВА. Още от 2011 г. Zafira Tourer участва в надпреварата на вановете за Рюселсхайм . И все още се представя съвсем прилично. С дължина от 4,66 метра моделът е най-дългият в теста, като при предлаганото място отстъпва единствено на VW – в Opel обаче въобще не е тясно. Докато анатомичните седалки ни глезят с фин комфорт по време на пътуване, 1,6-литровият дизелов агрегат превръща Opel в пъргав спътник с достатъчно резерви от мощност. Учудващо, тъй като Zafira тежи близо 200 килограма повече от своите конкуренти. Това, разбира се, се отразява при зареждане на бензиностанцията: 5,9 л/100 км и най-висок разход в теста за Opel. Включването на предавките изисква леко усилие, а управлението на кокпита е малко изнервящо заради големия брой бутони и превключватели. Иначе комфортът на возене е много добър. Дори и да друса малко при преминаване през дупки, благодарение на регулиращите се амортисьори Opel в никакъв случай не вози по-лошо от Touran. А с цената си от 46 645 лв. е значително по-евтин. Изненада!

A Кокпит с (малък) монитор, разположен приятно високо, но с много бутони

Кокпит с (малък) монитор, разположен приятно високо, но с много бутони

J Багажникът побира от 710 до 1860 литра – напълно достатъчно за всекидневието

Багажникът побира от 710 до 1860 литра – напълно достатъчно за всекидневието

 

 

 

 

 

 

 

 

2-ро място: BMW 216d GRAN TOURER

Плюсове: спортна управляемост, добри седалки, разумно място, информативно управление, добра функционалност.

Минуси: значително по-скъп от останалите, въпреки това само с две години гаранция, еластичността му не е изключителна.

КЪДЕТО ПИШЕ BMW, наистина е BMW. Въпреки предното си задвижване и скромните дизелови 116 к.с. 216d Gran Tourer действително успява да достави малко удоволствие от шофирането. Отличното кормилно управление и спортно-стегнатото окачване ще ви направят радостни при движение по път със завои. При това 3-цилиндровият мотор звучи почти дрезгаво и взема най-бързо спринта до 100 км/ч – единствено при изпреварването изостава от всички останали с изключение на Touran. Прибавяме и доказаната концепция на управление iDrive, фините спортни седалки (976 лв.), както и достатъчното място за пасажери и техния багаж. Gran Tourer прави лошо впечатление единствено когато дойде време за плащане – 65 254 лв. за 216d са много, а 2 години гаранция – прекалено малко.

Функционален кокпит, превключвателите за климатика са разположени много ниско. Тестовият автомобил работи доста шумно на празен ход

Функционален кокпит, превключвателите за климатика са разположени много ниско

В багажника на Gran Tourer се побират между 645 и 1905 литра багаж

В багажника на Gran Tourer се побират между 645 и 1905 литра багаж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-во място: VW TOURAN 1.6 TDI

Плюсове: най-добро предлагано място, най-голям багажник, много гъвкав и функционален, приятен комфорт.

Минуси: двигателят е муден при ниски обороти, висока цена, Euro 6 изисква AdBlue.

ТОЙ ОТНОВО ГО НАПРАВИ – този път победата за Touran не дойде лесно. За това, че накрая VW финишира само с пет точки пред BMW, си има причина. И тя се нарича 1.6 TDI. Докато 110-те конски сили се справят съвсем прилично със спринта, максималният въртящ момент от 250 Нм не е достатъчен за бързо изпреварване. Под 2000 оборота не се случва нищо, особено ако VW е на по-висока предавка. Все пак Touran харчи най-малко от всички участници в теста – 5,2 л/100 км. Също както и Opel, моделът от Волфсбург трябва да е оборудван допълнително със система за впръскване на карбамид AдБlue, за да изпълнява нормата Euro 6. Тази система намалява нивото на азотни оксиди, като при разход от 1,5 л/1000 км 11,5-литровият резервоар ще свърши след 7700 километра. Иначе под ламарината Touran си е почти същият – очакваното, най-добро предлагано място, най-големият багажник и интелигентно замислено вътрешно пространство. Трите отделни седалки на задния ред се регулират по дължина и се сгъват с едно движение, а благодарение на двойния товарен под се получава равна товарна повърхност. Кокпитът блести с висока функционалност и добра изработка, а с цел натоварване на обемист багаж облегалката на предната дясна седалка се сгъва напред. Пътуването е комфортно (DDC за 1766 лева), а в комфортен режим Touran се „рее” с лекота. По-високата каросерия изисква по-стегнато окачване в сравнение с Passat, но Touran в никакъв случай не вози твърдо. Цената от 52 740 лв. обаче е доста самоуверена.

С вместимост от 743 до 1980 л багажникът на Touran определя мащаба при компактните ванове; товарният ръб е нисък (625 мм)

С вместимост от 743 до 1980 л багажникът на Touran определя мащаба при компактните ванове

Фино обзаведено работно място, голяма навигационна система с красива графика

Фино обзаведено работно място, голяма навигационна система с красива графика

 

 

 

 

 

 

 

ИЗВОД

Редакторите Гералд Чайка и Беренд Зандерс

Крал Touran продължава своето владичество – народът обаче протестира все по-мощно. С добре замислена концепция за пространството и модерна техника VW защитава челната си позиция – ние обаче не ви препоръчваме малкия TDI мотор. Плътно зад Touran е BMW Gran Tourer, който доставя малко удоволствие от шофирането в класа на компактните ванове. Следва балансираната и зряла Zafira Tourer пред спортния Ford и изгодната Toyota.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин