Сравнителен тест на малки SUV-ове: Renault Captur, VW Cross Polo, Hyundai i20 Active

Когато малките коли искат да се правят на SUV-ове, на пазара се появяват модерни типове като новия Hyundai i20 Active, VW Cross Polo и Renault Captur. Кой играе най-добре своята роля?

1909
2016

НЕКА ГИ НАРЕЧЕМ SUV-ЧЕТА. Тези малки автомобили се правят на катерачи извън пътя. Но работата е там, че само се правят на такива. Те имат модерната висока позиция на седене, оборудвани са също така с релси за покрива и с внушителни калници. Нещо като децата, които си играят на стражари и апаши и когато стрелят, произвеждат шум като изстрел. Дали това е забавно? Или пък е смешно? Няма значение – тези модели жънат успехи и са много модерни.

Още от около 10 години публиката харесва SUV-чето с име Cross Polo. Междувременно рустикалният малък автомобил получи фейслифт. А от Hyundai пуснаха успешен подобен модел. Корейците добавиха на i20 многообещаващото обозначение Active и го украсиха подобаващо – ето го и SUV-чето от Азия.
Какво обаче се крие зад тези два SUV-а? За целта включихме в теста и Renault Captur. „Французинът“ също използва техниката на малкия автомобил от концерна, но от Renault са го обзавели със собствена външност – тя обаче не прилича на тази на Clio, а по-скоро на Qashqai. Нашият сравнителен тест ще покаже дали това е достатъчно, за да бъдат победени VW и Hyundai.

ТОВА ПРЕДЛАГАТ: POLO Е С НАЙ-ДОБРАТА ИЗРАБОТКА
VW и Hyundai са от един и същи сорт. Сиви предпазни кори от всички страни, релси за покрива и някой друг сантиметър по-голяма височина – дамите харесват този по-грубоват външен вид, който, от една страна, различава моделите от нормалните им събратя, а от друга улеснява качването, тъй като седалките са по-високо разположени. Зад рустикалната фасада Polo и i20 си остават най-добрите сред малките коли – установихме го в редица сравнения досега. От една страна, тесният и лесен за паркиране VW, чийто багажник побира една чанта по-малко. След седем години производство той предлага най-солидното качество, като вози добре дори и по лоши пътища. На Polo му личи, че е поостарял, най-вече по арматурното табло и по задните седалки, които се сгъват доста сложно. Hyundai, обзаведен модерно отвътре, прави допълнителна крачка напред при Active и поставя цветни акценти по вентилационните дюзи и скоростния лост. По отношение на функционалността и седалките Hyundai междувременно е достигнал нивото на VW. От своя страна Captur е по-близко до SUV и представлява един вид умален Nissan Qashqai. Качвате се удобно през големите врати, седите по-високо зад предното стъкло, което наподобява това на вановете. Французите не пестят цветовете и този тестови автомобил също е с два тона. Въпреки че „французинът“ се усеща като по-просторен, вътре няма кой знае колко място. Освен това моделът на Renault предлага симпатични детайли като голямо чекмедже вместо жабка.

ТОВА МОГАТ: САМО CAPTUR Е С 4 ЦИЛИНДЪРА
Веднага след стартиране се чува: Hyundai и VW звучат различно, по-леко тракащо, по-напрегнато. Те разполагат със същата мощност като Captur, но я вземат от 1-литрови турбомотори с 3 цилиндъра. На светофара нито един от конкурентите не може да спринтира вихрено, но все пак Hyundai изпреварва останалите. Освен това i20 превключва приятно прецизно и вози почти спортно. Хубаво, че седалките предлагат добра опора. Няма да се учудим на бъдещата спортна версия на „корееца“ с името i20 R. Polo се възползва от богатата техническа гама на концерна. Автоматичната трансмисия с два съединителя – опционално се предлага само при VW и Renault – осигурява най-добрия комфорт при превключване. Жалко, че финото управление се смущава от буксуващите предни колела при повече газ. Въпреки това окачването на Polo е сред най-добрите в този клас. В Captur серийното оборудване включва автоматична климатична инсталация и навигационна система. Също и 4-цилиндров мотор, който действително звучи по-тихо и работи по-култивирано – но за съжаление не ускорява по-динамично и по време на теста харчеше с 0,3 литра повече. Къде се губи иначе най-големият въртящ момент от 205 Нм? Във високата каросерия, която прави SUV-а с около 100 килограма по-тежък и увеличава въздушното съпротивление. Именно в това се крие недостатъкът на Renault, който го прави и по-тромав. Или нека кажем – по-уютен. Управлението и окачването са в унисон с тази по-комфортна настройка на „французина“. Жалко, че тестовият ни автомобил бе оборудван с всесезонни гуми (с обозначение M+S) и спираше лошо – след 41 м. от скорост 100 км/ч. Иначе досега тестваните версии на Captur се справяха много по-добре – със студени гуми спирачният път бе 36,5 м. Така че с оборудване XMod Renault губи ненужни точки при сигурността.

ТОЛКОВА СТРУВАТ: HYUNDAI БЛЕСТИ С ПО-ДЪЛГА ГАРАНЦИЯ
В базовата си версия Polo остава под 40 000 лв. и минимално надвишава i20 Active със 120 к.с., обаче може да бъде купен и за под 30 хил. лева с по-скромно оборудване. Няма да премълчим, че с включването на всички по-важни екстри сумата набъбва до 40 000 лв. Не е малко за модел, който се прави на SUV. А освен това от Волфсбург дават само 4 години гаранция! Renault е по-евтино не само при покупката, но и при сервизните интервали. При това „французинът“ идва с 5 г. гаранция, но ограничена до пробег 100 000 км. От Волфсбург искат Polo в сервиза още след 6 месеца. Макар и от Hyundai да искат i20 в сервиза на всеки 20 000 км., безупречната гаранция от 5 г. без ограничение в изминатите километри е образцова. Време е да спрем да ги наричаме SUV-чета.

Hyundai i20 Active

Новата източна философия: SUV версията е секси

В Азия се учат бързо. И не се колебаят дали да приемат добрите идеи. Аналогично на Polo и Cross Polo те предлагат освен своя i20 версия i20 Active, който има по-висока с пет сантиметра каросерия и благодарение и на предпазните кори превръща малкия модел в офроуд кандидат. Изглежда, че клиентите са готови да плащат повече за тази офроуд външност.

Renault Captur

В CAPTUR СЕ КРИЕ CLIO – НИКОЙ ОБАЧЕ НЕ ГО ВИЖДА

Тези французи са доста хитроумни. Captur използва техниката и базата на своя събрат – малкия автомобил Clio – също както Cross Polo тази на Polo и i20 Active тази на i20. От Renault освен различно име са дали на своето SUV-че и напълно различна външност. Това прави Captur значително по-атрактивен от гледна точка на клиентите – VW и Hyundai предлагат само различни нива на оборудване на малките си коли.

VW Cross Polo

ДОКАЗАН БЕСТСЕЛЪР В ОДЕЖДИ НА SUV

Продаващият се от 2009 Polo скоро ще бъде сменен от ново поколение – личи си по външния му вид. Мъникът от Волфсбург обаче продължава да определя мащабите в класа по отношение на изработката, но междувременно се появиха по-модерни малки автомобили. Стартиралият през 2010 г. Cross Polo умело прикрива възрастта на модела, тъй като рустикалната SUV украса изглежда по-свежа и по-младежка.

Извод
HYUNDAI НАВАКСВА. i20 Active успешно повтаря това, което преди десет години въведе като автомобилна мода Cross Polo: висок малък автомобил със SUV грим. Въз основа на по-доброто си предлагано място „кореецът“ побеждава оригинала от Волфсбург. Captur е единственият представител в теста с различна и атрактивна визия – ние обаче оценяваме преди всичко други неща.

Краят на началото: при Polo Cross, Captur и i20 Active (от ляво на дясно) започва класът на SUV-овете

Краят на началото: при Polo Cross, Captur и i20 Active (от ляво на дясно) започва класът на SUV-овете

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин