Сравнение на 50 модела: кои са най-добрите и най-лошите зимни гуми?

Кои са най-добрите гуми за зимата? Нашият мегатест ще ви посочи победителите и губещите

1611
2016

ЗАТОПЛЯНЕ НА КЛИМАТА, почти никакъв сняг, все по-добри всесезонни гуми – нуждаем ли се изобщо от зимни гуми? Категоричният отговор е – да. Който иска да разчита на автомобила си през зимата, ще трябва да го „преобуе“. Защото зимните гуми предлагат необходимите резерви от сигурност на сняг и киша.

Предлагането на зимни гуми както винаги е огромно. Но на сайтовете на големите онлайн магазини за гуми няма да откриете ценни препоръки за покупка. Въвеждането на задължителния етикет с данни за съпротивлението при търкаляне, сцеплението на мокра настилка и шума при преминаване не е от особена полза, тъй като на тези данни не може да се разчита. Дори гуми, които се провалиха на тестовете заради опасно дългия си спирачен път, са представени от производителите като царе на сцеплението – поради факта, че сертификацията се извършва от самите производители. Който иска да узнае кои гуми са наистина добри, може да намери съвет единствено в компетентните тестове като този тук.

Нашият актуален зимен тест отново започва с 50 модела, които закупихме „под прикритие“ от търговската мрежа. Този път тестваме размера за компактни автомобили 205/55 R 16. В първия кръг със сравнение на спирането на мокра настилка ние отделихме гумите с прекалено дълъг спирачен път (в червено в таблицата) от екземплярите с приемливи стойности. Така всяка гума получи равни шансове за участие в нашия тест. Какво прави впечатление: нито един модел от евтините или слабо известни марки не можа да премине във втората фаза. На следващите страници ще научите кои 20 модела се изкачиха на върха.

50-те модела гуми, закупени от търговската мрежа, трябваше да докажат качествата си при спирачните тестове, преди да преминем към основния тест. Първо отпаднаха моделите с най-дълъг спирачен път на мокра настилка (маркирани в червен цвят). При останалите 27 модела решението бе взето въз основа на сумата от спирачния път на мокра настилка и сняг. До финала достигнаха само 20-те най-добри модела.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин