Сравнение на три миниавтомобила: Бунтът на джуджетата

Помощ, улиците ни са задръстени! Какво помага в този случай? Слезте от внушителните SUV-ове и се качете на интелигентните мъници

2308
2016

РАЗМЕРЪТ Е ОТНОСИТЕЛНО ПОНЯТИЕ. Той може да бъде голям в буквален и в преносен смисъл. Понякога и малките (на външен вид) могат да бъдат големи (на съдържание). Нека вземем например някои звезди като Дани де Вито (1,52 м), Кайли Миноуг (1,53 м) или пък миниавтомобилите в нашия тест – всички те са с малки размери, но са големи по отношение на таланта си.

CITROËN C1: СТРАННИЯТ И РАЗЛИЧЕН ГРАДСКИ АВТОМОБИЛ
С дължина от 3,47 метра C1 не предлага особено много място зад седящите на предните седалки. Затова е най-добре, ако в тесния Citroën се возите най-много четирима души. И разбира се, пътниците отзад не трябва да са особено дългокраки – иначе коленете им ще се сдобият със синини. Освен това за пасажерите на задната седалка има само странично отварящи се прозорци, материалите във вътрешното пространство са сравнително обикновени, а управлението на кокпита не е много лесно. Няма значение – C1 изглежда доста свеж с разноцветния си покрив, а едното рамо на предната чистачка осигурява също толкова добра видимост, колкото и двете стъклочистачки на конкурентите в нашия тест. А ако ви се наложи да пренасяте обзавеждането си, винаги можете да се обърнете към някоя фирма за преместване. Иначе френската градска бълха бързо достига границите си в ежедневието. На кино с приятели? С оглед на полезния товар от скромните 328 килограма ще отидете най-много с две приятелки със слаби телосложения.

Което само по себе си не е лошо. Така или иначе по-добре се пътува с лек багаж. Така 3-цилиндровият агрегат може да се справи със своите 82 к.с. и въпреки дългите ходове на скоростния си лост да остави впечатление за добра пъргавост. 130 км/ч се достигат за 16 секунди – за сравнение Mitsubishi се нуждае от почти пет секунди повече. Освен това окачването на малкия „французин“ бързо достига своите граници в ненатоварено състояние. Citroën вози доста нервно по лоши пътни настилки, като каросерията му трудно се успокоява. Е добре, все пак не можем да очакваме чудеса при междуосие от миниатюрните 2,34 метра. Защо обаче управлението трябва да е недостатъчно прецизно и с недобра обратна връзка?

Единствено при „французина“ отзад има само странично отварящи се прозорци. Също единствено той предлага и доплащащ се авариен спирачен асистент за града (заедно със система за поддържане на пътното платно)


Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин