Сравнение на новия Mercedes E-клас T-модел с BMW 520d Touring и Audi A6 Avant 2.0 TDI

Повече няма накъде – поне при комбитата: тествахме германските товарачи от висок клас с мощен дизелов агрегат

1911
2016

НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ, МОМЧЕ, няма как да влезеш вътре, тръгвай си.“ Заел съм позиция като голям куфар пред пиколото и настоявам да ме вкарат вътре. Пиколото обаче е непреклонен и за разлика от последния път сега не ми се получава – просто няма място за мен.

Арогантно поведение от страна на Т-модел? По-скоро честно. В действителност в бъдеще някои куфари и части ще остават извън „клуб T-модел“. Просто вместимостта е намалена. Mercedes е „опънал“ своето ново комби, като линията на покрива и задния капак са смъкнати, което естествено от своя страна води до редуциране на товарния обем. По-точно вместимостта е намалена със 130 литра – от максимална 1950 литра при предшественика сега са останали само 1820 литра. Все още постижението е най-добро в този сегмент, но въпреки това е жалко. Точно T-модел бе предпочитан от мнозина именно заради всеки един литър вместимост повече. Компенсацията от страна на E-клас идва от другаде. Повече модерна техника, допълнителен лукс, по-фин двигател, нова автоматична трансмисия – с тези неща новият T-модел определено ще вгорчи живота на конкурентите си.

Противниците в тази лига са стари познайници. Audi A6 Avant и Серия 5 Touring на BMW. За първото сравнение по точки те предоставят 4-цилиндрови дизелови моторизации с около 200 к.с. И по-точно: Mercedes E 220 d със 194 к.с. се изправя срещу BMW 520d със 190 к.с. и A6 2.0 TDI също със 190 к.с. Последният е с предно задвижване и 7-степенна автоматична трансмисия DSG, докато BMW (8-степенна автоматична) и Mercedes залагат традиционно на задно задвижване. T-модел разполага с девет степени във версията си с автоматични скорости. Направо да ти се завие свят да ги броиш – но по-добре изчакайте да чуете цената. Audi струва най-малко 94 200 лева, Серия 5 Touring стартира от 95 900 лева, а T-модел дори от 100 972 лева.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин