AUTO BILD България / Сравнение на новия Е-клас: Mercedes печели със спирачките си

Сравнение на новия Е-клас: Mercedes печели със спирачките си

Новият бизнес клас от Щутгарт блести със системите си за сигурност. И спира брутално. А конкурентите са изумени


3
юни
2016

ПЪРВОТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ никога не може да се повтори. Това е вярно, но не значи, че е правилно. Понякога то лъже за истинските добродетели. Защо ви говорим за тези неща? Защото „нашият“ нов Е-клас е точно такъв случай на любов от втори поглед. Или казано по-точно: любов след първата разходка.
След първото шофиране в гаража с тестовите автомобили не усетихме истинско въодушевление. Да, автомобилът изглежда внушителен. Но на пътниците отзад им е трудно да разположат краката си удобно под предните седалки. Сърцата ни не се възхитиха спонтанно и от новата концепция за управление с безбройни възможности за регулировки и все нови менюта и подменюта, които изскачат във виртуалния кокпит. Да не говорим за няколкото не съвсем добре монтирани детайла при тестовия модел – къде е скрит уютът на този автомобил със звезда?

Дърво навсякъде: елегантни декорации срещу доплащане, огромни дисплеи (също опционални)

Дърво навсякъде: елегантни декорации срещу доплащане, огромни дисплеи (също опционални)

 Доста голям дисплей за мултимедията, отчасти дигитални уреди

Доста голям дисплей за мултимедията, отчасти дигитални уреди

Съвсем просто: при движение. След като потеглите с Е-клас, ще усетите, че е почти ненадминат. Защото тогава доказва какво наистина се крие под бляскавите ламарини. Уверен на всеки метър. Екстремно сигурен при движение – Benz изпреварва конкурентите си в няколко дисциплини.
Срещу новия E 220 d със 194 к.с. се изправят Audi A6 2.0 TDI със 190 к.с. и BMW 520d – също с мощност 190 к.с. Като прегледаме ценовите листи, виждаме известна преднина – Audi ultra (с предно задвижване и скоростна кутия с два съединителя) е по-евтин. Но това е само на теория. При директно сравнение с другите два модела му липсва една идея спокойствие.
Това ще рече: нито окачването, нито характерът на задвижването могат да достигнат високия комфорт на возене на BMW и Mercedes. Прекалено острите реакции при потегляне на скоростната кутия с два съединителя (съпроводени понякога с превъртане на предните колела), както и твърде директното и ненужно леко кормилно управление придават на автомобила известна нервност. Той е сякаш прекомерно младежки див за високия клас. Фактът, че в сравнение с Mercedes Audi разполага с две предавки по-малко, почти не се усеща във всекидневието. А6 харчи средно 6,1 литра дизелово гориво на 100 километра – 0,2 литра повече от Е-клас. От друга страна, А6 за пореден път демонстрира високата си зрялост: нищо не скърца, всичко е монтирано и напаснато перфектно.

 Много прилично аранжирани елементи за управление, фини въртящи се регулатори, ясни индикатори – типично Audi

Много прилично аранжирани елементи за управление, фини въртящи се регулатори, ясни индикатори – типично Audi

Освен това предлага достатъчно място на всичките си големи седалки. Същото важи и за BMW. Добре оформените спортни седалки се доплащат, но не са скъпи, а благодарение на безбройните си възможности за регулировки и перфектната тапицерия си струват всяка стотинка. Лек недостатък: средният тунел е широк, затова кракът на педала на газта винаги е под лек ъгъл наляво. Субективното усещане е, че пространството за пътниците е по-малко; но измерването показа, че в Серия 5 има най-много място за лактите.
Серия 5 печели първо място и по отношение на комфорта на возене. Когато превключвателят на контрола на шофирането (с който се управляват различните режими на амортисьорите) е в позиция Comfort plus, BMW вози пътниците си като в първа класа по лошите пътища. Окачването реагира фино, разполага с достатъчно резерви дори и при груби неравности, като цяло лимузината вози приятно нежно.

MERCEDES Различни визии на кокпита: приятна заигравка

 Чрез десния дисплей можете да избирате различни индикации за лявата страна.

Чрез десния дисплей можете да избирате различни индикации за лявата страна.

Класическата визия с типичните уреди на Mercedes ни допада най-много.

Класическата визия с типичните уреди на Mercedes ни допада най-много.

Версия Progressiv с дигитален километраж и централен оборотомер – може и да ви хареса.

Версия Progressiv с дигитален километраж и централен оборотомер – може и да ви хареса.

Двигателят работи спокойно, 2-литровият мотор се чува глухо единствено при пълно натоварване. Безупречна е и 8-степенната автоматична трансмисия, която превключва перфектно, бързо и нежно, реагира будно на командите за кик-даун и благодарение на големия диапазон от предавателни числа осигурява и добър разход на гориво. По нашата тестова отсечка Серия 5 със 190 к.с. се задоволи със средно 6,1 литра.

А как се представя моторът на Mercedes? Все пак това е един напълно нов агрегат. Той ръмжи и се чува – но толкова тихо, колкото никога досега не е звучал 4-цилиндров дизелов мотор на Е-клас. И не се превръща в грубиян дори при максимално ускорение, работи почти без вибрации и много изискано. Тегли без голямо забавяне, развърта се нежно. В сравнение с конкурентите си този 4-цилиндров мотор разгръща мощността си дори по-неудържимо. Най-високият му въртящ момент е на разположение още при 1600 об./мин. И затова успява да изпревари другите лимузини при измерванията ни. Освен това Е-клас спира безмилостно добре. При топли спирачки Е 220 заковава след 34,5 метра (от 100 км/ч) – първокласно постижение!

Във всекидневието няма да усетите, че 220 d трябва да поддържа оборотите в тесния полезен диапазон на дизеловия мотор с цели 9 предавателни числа. 9G-Tronic превключва бързо, дори и при движение в града никога няма да имате усещането, че се движите на неподходяща предавка. Що се отнася до разхода, лимузината успява да постигне 5 пред десетичната запетая. Много добре, въпреки че от Mercedes обещават среден разход от само 3,9 литра.

Звезда заслужава и високият комфорт на возене. Окачването (регулируема въздушна система срещу доплащане) позволява на каросерията да се носи над пътя, напречните фуги и неравните настилки не притесняват Е 220 d. Mercedes реагира по-грубо от BMW единствено върху паваж.

Моделът от Мюнхен има преимущество и по отношение на седалките: тези на Mercedes са по-скоро компактни в сравнение с внушителните кресла в Серия 5. При Mercedes слабата опора за бедрата е съчетана с недостатъчна странична опора. Не ни харесва и това, което виждаме при толкова много електроника: функциите и управлението отвличат вниманието от случващото се на пътя – а в такива случаи няма полза и от най-скъпите асистиращи системи. Така например бутоните на спиците на волана не реагират прецизно, чувствителната на допир повърхност на средния контролер лесно се „обърква“, страничният индикатор изобразява важните групи от менюта дребно и далеч към ръба.

В същото време Mercedes отбелязва огромен напредък по отношение на сигурността. Серийният активен спирачен асистент може да предотврати сблъсъци с движещите се отпред автомобили, активният асистент за поддържане на лентата позволява на автомобила да се движи с активни намеси в кормилното управление дори и при участъци в ремонт. Неволното „настъпване“ на страничната маркировка се коригира автоматично, същото важи и за изпреварването. А адаптивният темпомат дори спира автомобила напълно, като след 30 секунди Е-клас потегля самостоятелно. Много хитро! За съжаление пакетът от интелигентни системи е много скъп.

MERCEDES E-КЛАС Новият двигател има мощна тяга – и работи спокойно

 

AUDI A6 Жизнен характер в сравнение с конкурентите, будният TDI подхожда на модела  

BMW Серия 5 Най-добрата лимузина за дълги пътувания. Изискана и уверена дори и при лоши пътни настилки

 

Извод
Поведение на пътя? Страхотно! Така бихме могли набързо да характеризираме новия Е-клас. Но това важи и за конкурентите. BMW например е още по-добро за дълги пътувания. И въпреки че концепцията на управление на Е-клас е леко разпиляна – зад нея се крие много. Дори и само по отношение на оборудването за сигурност Mercedes е вдигнал летвата изключително високо. И това е достатъчно за лесната му победа.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин