Спортни легенди от 70-те: Pontiac Firebird

1705
2017

Pontiac Firebird получава статус на автомобил-мечта благодарение на киното. С Trans Am от Bandit Edition ще изпробваме, дали автомобилът днес постига голям ефект.

Нашата препоръка: в САЩ цените са високи, в Европа автомобилът не се среща често. Това поставя пред изпитание клиентите, които искат да купят Trans Am или пък Bandit Edition. При моделите Bandit трябва да проверите, дали кодът на оборудване Y84 е документиран върху Build Sheet (оригиналния плакет с данни, ако е наличен) и на Cowl Tag (плакета на модела в двигателния отсек).

Цените на оригиналните специални модели Bandit се покачват доста бързо, както отвъд Атлантика, така и в Европа. В САЩ има екзепляри с цена от 50 000 долара. През последните 6 години цените на автомобилите в добро състояние са се удвоили. Топ-екзеплярите вече са собственост на колекционери.

Воланът се регулира по височина, усещането за простор отпред е много добро. Въпреки дължината от пет метра Coupé-то е удобно и прегледно.

При слънчево време блести и свети толкова силно, че без слънчеви очила ще ви се насълзят очите.

Орелът разперва криле над…

… внушителен 6,6-литров V8 агрегат.

Когато 185 к.с. се срещнат с 1,6 тона собствено тегло, не трябва да очаквате вихрено ускорение. В САЩ Trans Am се счита за Pony Car, тоест компактен спортен автомобил – мащабите са много различни. При управление смущаващо е най-вече това, че автомобилът се усуква силно.

Задницата е доминирана от светлинната ивица.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин