Спортни йънгтаймери: Opel Speedster

1006
2024

Голям потенциал за удоволствие от шофирането и красив дизайн – тези спортни йънгтаймери са на път да станат класики. Нашите препоръки за силните и слабите им страни

Opel Speedster

Период на производство: 2001 до 2005 г.
мощност: 147 или 200 к.с.
цена: от 36 000 лв.

В началото на 2000-те години автомобилната история отдавна бе отворила своята електронна глава. Затова при появата си Opel Speedster вече беше превъзходно старомоден. Един доста механичен, висок 1,11 метра модел, който не разполагаше със сервоуправление на ESP. Създателите му залагаха на малка маса – около 63 процента на тежащия 900 килограма автомобил се падаха върху задната ос. Разполагащият със 147 к.с. 2,2-литров EcoTec атмосферен агрегат, познат ни от Astra G, тук демонстрираше съвсем различна натура. През 2003 г. Opel Speedster получи турбоагрегат с 200 к.с. Моделът се произвеждаше в английския Хетъл от Lotus – на ръка. Макар, че някои хора определяха Speedster като по-красивия Elise, дериватът, който слизаше от конвейера и като Vauxhall VX 220 не успя да постигне успеха на оригинала. Вместо планираните 10 000 бройки, накрая завода напускат само 8000. На пазара за употребявани автомобили все още могат да се намерят такива екземпляри.

Слаби места: при атмосферния двигател тракат ангренажните верини, турбомоторът нерядко е тунингован, което не се отразява добре на турбината. Лепеното и занитвано алуминиево шаси не прощава при щети от произшествия. От завода не разрешават ремонти на краш-бокса.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин