Спортни йънгтаймери: Honda Civic Type R

1706
2024

Голям потенциал за удоволствие от шофирането и красив дизайн – тези спортни йънгтаймери са на път да станат класики. Нашите препоръки за силните и слабите им страни

Honda Civic Type R

Период на производство: от 2001 до 2005 г.
мощност: 200 к.с.
цени: от 24 000 лв.

Този заоблено изглеждащ компактен модел притежава не само спортна настройка, но двоен характер. Civic Type R се справя отлично със задачите във всекидневието. Благодарение на интелигентното газоразпределение (i-VTEC) в режим Performance над 6000 оборота става драматично, а когато стрелката на оборотомера достигне 7400 об/мин, мощността на 2-литровия четирицилиндров двигател достига максимума си от 200 к.с. Следващата предавка се превключва принудително едва при 8250 оборота – какъв звяр!

Шестте предавки са къси и стегнати. Двойният характер на Type R въодушевява мнозина фенове на двигателите на Honda, но за разлика от други спортни компактни модели Type R не успява да достигне големи продажби. В Германия трудно можете да намерите екземпляри на Type R EP3, но в страните от Бенелюкс, Испания и Франция могат да се открият добре поддържани екземпляри с пробег от под 200 000 километра.

Слаби места: задният капак и капакът на двигателя са отчасти покрити с ръжда, корозия има и по заварките по дъното на автомобила. Най-често диференциалът, ангренажната верига и съединителят са доста сериозно натоварвани.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин