Спортни йънгтаймери: Fiat Coupé

2006
2024

Голям потенциал за удоволствие от шофирането и красив дизайн – тези спортни йънгтаймери са на път да станат класики. Нашите препоръки за силните и слабите им страни

Fiat Coupé

Период на производство: от 1994 до 2000 г.
мощност: 131 до 220 к.с.
цени: от 10 000 лв.

Изгодни „спортисти” от Италия? Междувременно станаха рядкост – като белите трюфели от Пиемонт. Дебютът на изключителния Fiat Coupé е преди 30 години. По това време на пазара има конкуренти с две врати и с предно задвижване, но те не изглеждат толкова поляризиращо на външен вид, както модела от Bella Italia. Техническият родственик на модела Alfa GTV оставя същото впечатление. Малко странен е и изборът на двигатели. 4-цилиндровите (1,8 и 2,0 литрови) и 5-цилиндровият двигател (2,0 литра) се предлагат като атмосферни или турбо. Топмоделът с 220 к.с. е най-бързият сериен автомобил с предно задвижване по онова време – максималната скорост на този Fiat Coupé е 250 км/ч.

Ускорението на 5-цилиндровия мотор също е впечатляващо. Символи на статуса от 90-те години като BMW 850i не успяват да дадат по-добро време за спринта от 6,5 секунди въпреки 12-цилиндровия си мотор. За разлика от модерните турбомотори, където има изкуствено подпомагане за генерирането на по-присъствен звук, Turbo 20V е сравнително тих модел. Когато бъде извикана пълната тяга, най-често пасажерите остават без въздух. Затова пък качествата на Fiat Coupé по отношение на напречната динамика не са особено силно изразени.

Слаби места: ръждата атакува предния капак, калниците и праговете. Свистенето при 20V н означава непременно дефектна турбина – може да има проблем и в изпускателния колектор.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин