Според Мъск без търговски бариери китайците ще доминират на световните пазари

2601
2024

Според СЕО-то на Tesla Илън Мъск китайските производители на автомобили били толкова мощни, че биха могли да заемат доминираща позиция в световната автомобилна индустрия, ако ги нямаше съществуващите търговски бариери. Мъск направи тази оценка по време на конферентен разговор с анализатори след публикуване на резултатите от тримесечието. Високопоставеният мениджър подчерта забележителната ефективност и компетентността на китайските автомобилни производители и прогнозира, че ако няма търговски бариери, те ще могат да надминат повечето други производители по света.

Самата компания Tesla, която реализира 1,81 милиона автомобила през миналата година и беше лидер по продажби на електромобили, беше изпреварена от китайския гигант BYD през последното тримесечие. Според експерти от бранша и в дългосрочен план BYD може да продава повече електромобили от Tesla.

В Съединените щати импортните мита от 25 процента върху китайските автомобили защитават американския пазар от пряката конкуренция на китайските марки. Тези мита са сериозна търговска бариера, която в момента ограничава значително възможностите за проникване на китайските компании на американския пазар.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин