Спирачните дискове са важен елемент за безопасността – как да боравим с тях?


12
авг.
2021

Спирачните дискове са части от автомобила, които трябва да издържат на огромни натоварвания. Заради постоянно им износване се налага те да бъдат сменяни регулярно.

Небрежното отношение към дисковете може да има сериозни последици. Как да разберете кога е време да смените тези части на спирачната система и как да го направите правилно?

Има няколко важни момента, които трябва да се вземат предвид при смяната на спирачните дискове:
– Можете да проверите степента на износване на диска при сезонната смяна на гумите.
– Смяната на дискове е най-ефективна, когато се сменят и двата диска на всяка ос на автомобила.
– Съвместимостта на дисковете с модела автомобил е от изключителна важност
– Новите дискове задължително трябва да бъдат разработени с внимателно спиране в първите километри експлоатация

Как работят спирачните дискове?
Спирачните дискове работят в тандем със спирачните накладки за намаляване на скоростта чрез преобразуване на кинетичната енергия в топлинна, което забавя скоростта на въртене диска и съответно – на колелото. В резултат на това автомобилът може да спре безопасно, а водачът може ефективно да определи разстоянието за спиране до обектите на пътя.

Първите спирачни дискове имат само метална пластина, която не разполага с друг вид охлаждане или начин за отвеждане на топлината освен принудително обдухване. С течение на времето инженерите разбират, че с внедряването на мерки за отвеждане на топлината при спиране правят работата на дисковете по-ефективна. Разсейването на топлината се осъществява чрез специални вентилационни канали, както и чрез прорези, разположени перпендикулярно на работната повърхност.

Кога трябва да се сменят спирачните дискове?
Отговорът на този въпрос всъщност е много прост. Дисковете трябва да се сменят, когато се появят признаци на износването им. Ето няколко примера за такива признаци:
– Педалът на спирачката пулсира при леко натискане.
– Автомобилът спира неефективно.
– Намалена ли е дебелината на диска, как можете да проверите? В ръководството на всеки модел ще откриете различните параметри за допустимата дебелина при всеки модел.

Как се сменят спирачните дискове?


Видео за смяна на спирачния диск, взето от autodoc.bg

Смяната на спирачните дискове е важна процедура, която можете да извършите както сами, така и да възложите на сервиз.

Водачът сам решава как да постъпи. На първо място, човек трябва да прецени собствените си способности, познания и опит в тази област. Но все пак има общовалиден начин на действие при смяна на спирачен диск.
Трябва да използвате инструменти, за да отвиете болтовете на джантите и след това да демонтирате супортите. Непосредствено след това трябва да свалите спирачния апарат, след което получавате достъп до стария спирачен диск, който трябва да бъде демонтира, за да бъде монтиран нов, а после – да се поставят и накладките. След като дискът и накладките бъдат поставени, почистете повърхността на спирачния диск, а накрая затегнете капачката на съда за спирачна течност.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин