Спират измамите с „превъртян“ километраж?


15
май
2017

В България единственото нещо, на което хората се доверяват по-малко, отколкото на държавните институции, е пробегът на автомобилите по автокъщите. Лъч надежда в „мътилката“ около „реалните километри“ носи предложението на депутата Андрей Новаков в Европейската комисия за проект за нова програма с наименованието O.R.E.L. на стойност 1,25 млн. евро. Идеята на народния представител е създаването на единна информационна система, в която да бъдат въвеждани данните на всяка кола при преминаването й на ГТП. На практика подобна система в голяма степен ще елиминира нуждата от проверка на автомобил през оторизираните сервизи на съответната марка – каквато информираните купувачи правят срещу съответното заплащане. Така например кандидат-купувачът може да види на какъв пробег е била колата например преди една или две години – и да сравни стойностите за сигурност при покупката.

Подобна практика е въведена в Белгия и Холандия. Там продавач на употребявана кола при сделка трябва да представи съответния сертификат, където са посочени пробегът и датата, на която е засечен. Преди повече от година Съюзът на българските автомобилисти (СБА) поиска дори криминализиране на измамите с пробега – мярка, която функционира в Германия например. От организацията напомнят, че през май 2018 година влиза в сила директива на Европейския парламент, забраняваща дейността на фирми и физически лица, предлагащи услуги за манипулиране на реалния пробег на колите.

Още по темата

Card image cap
Ето как се създават буталата

18
май
2017

За да не поддадат буталата при атаката на високите температури, сол проправя пътя за охладителната течност

Card image cap
Състезание за паркоместа в коледна реклама на Audi

18
дек.
2017

С достоен за холивудски екшън спектакъл Audi САЩ се шегува с шопинг треската около най-светлия християнски празник и демонстрира на какво са способни върховите модели на марката

Card image cap
Да загубиш колата си на паркинг… за 6 месеца!

6
ян.
2017

Шотландец взима на заем BMW-то на свой приятел, забравя къде го е паркирал и го намира след половин година.

Card image cap

В последния брой:

Архив >