Спират автомобилите под Евро 5 в центъра на София


23
юли
2018

Столицата готви специално ограничение за неекологичните автомобили като мярка за повишаване качеството на атмосферния въздух. Общината ще въведе специални стикери за ГТП, както и чип за различаване на „по-зелените“ коли. Това разкрива изказване на транспортния министър Ивайло Московски в отговор на депутатски въпрос, става ясно от публикация на „Монитор“.

Екомярката е предвидена в нова наредба на транспортното министерство за периодичните технически прегледи. В момента експертни групи търсят техническо решение на идеята на СО. За целта ще трябва да бъдат обособени екокласове в зависимост от вредните емисии, установени при ГТП. Екокласът ще бъде отразяван в знака на ГТП, както и в чип, който ще осигурява възможност за дистанционно „прочитане“ на данните на МПС-то. От Общината планират ограничението за допускане само на автомобили Евро 5 и Евро 6 да важи само за дните с повишено замърсяване. В такива дни на колите Евро 2 и Евро 3 в централните градски части ще бъдат налагани глоби при навлизане. По подобен начин вече действат органите в редица европейски градове.

От средите на бизнеса изказаха негативни мнения относно новата мярка. Фирмите недоволстват, тъй като може да се наложи да обновят автопарка си, за да отговорят на новите изисквания при доставки във въпросната зона. В момента някои компании за куриерски услуги разполагат с електромобили, предназначени именно за централните градски части.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >