Специални дневни светлини за първия електрически SUV на Skoda Enyaq iV

1408
2020

Skoda ще пусне на пазара Enyaq iV – първия си изцяло електрически SUV. По отношение на размера той е между Karoq и Kodiaq. Появиха се нови скици на модела!

Skoda Enyaq iV е официално обявен от производителя – това е електрическият SUV на чехите. Освен това Enyaq iV е първата Skoda, базирана на платформата MEB на концерна VW.  Феновете на Skoda вече могат да си запишат датата на световната премиера: официалното представяне на Enyaq ще се състои на 1-ви септември 2020 г. Сега Skoda публикуваха нови скици на модела и дадоха повече информация относно дизайна.

Светлинна  (Update!)

Дизайнерската скица показва мускулест SUV с изчистени линии и остри ръбове. Skoda описват Enyaq iV като „самоуверен“, неговите изчистени повърхности и кристални елементи са препратка към стъкления кристал на Бохемия. Дизайнът на първия електрически SUV на Skoda се различава коренно от този на неговите събратя по платформа VW ID.4 и Audi Q4. Моделът носи актуалната семейна муцуна, въведена със Scala и новата Octavia.

Кулминацията на Enyaq iV е неговата LED-ивица, простираща се  като дневна светлина от матричните фарове през цялата решетка. Редом с Golf 8 GT и Hyundai Nexo Enyaq е един от първите автомобили с такава екстра. Типични за електромобил са дългото междуосие и късите надвеси на каросерията, което означава повече място. Позициониран между Karoq и Kodiaq,  Enyaq iV е с дължина от 4,65 метра. AUTO BILD предполага, че вместимостта на багажника ще бъде като тази на Superb – 600 литра.

Комби-багажник вместо Coupé-задница

Базовата цена на Enyaq ще бъде от порядъка на 80 000 лв., което отговаря на типичното съотношение „цена-качество“ на Skoda. В техническо отношение SUV-ът е базиран на същата платформа като VW ID.3 и бъдещия ID.4. AUTO BILD има информация, че базовият Enyaq ще разполага с електромотор с 204 к.с., задвижващ задната ос. Версията с двойно задвижване ще е с два електродвигателя и 306 к.с. С голямата батерия пробегът ще бъде 500 километра по WLTP.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин