Специални версии FTributo на Maserati Ghibli и Maserati Levante

1710
2022

Автомобилите отдават почит на Мария Терезия Де Филипис, първата жена, класирала се за Гран При на Формула 1

С новото GranTurismo Maserati представи първия си електромобил, а сега Maserati обявиха появата на два нови FTributo Special Edition-модели – Ghibli и Levante. Те отдават почит на Мария Терезия Де Филипис, първата жена, класирала се за Гран При на Формула 1.

Maserati предлагат лимитираните FTributo-серии на Ghibli и Levante или с цвят „Arancio Devil Orange“ или „Grigio Lamiera Grey“. Цветът на каросерията пък определя нивото на оборудване. Комбинирани са оранжево и кобалтово-синьо, използвани от Maserati по детайли на джантите, като символ на калниците и тризъбеца на задната колона. Тези елементи са оранжеви при автомобили със сива каросерия. Levante FTributo е с 21-цолови джанти Anteo, а Ghibli – с 21-цолови на Titano. Оранжевите автомобили са с джанти в цвят „Grigio Opaco“, докато сивите модели са с черни джанти.

Във вътрешното пространство Maserati залагат на кобалтово сини повърхности и оранжеви декоративни шевове.  

Упгрейдът FTributo се отнася само до външността. Затова и от Maserati не споменават промени по задвижването на автомобилите. Ghibli се предлага или като Trofeo с разполагащ с 580 к.с. V8-двигател или с V6 битурбо двигател с 350 или 430 к.с. Maserati Levante може да се поръча с разполагащ с 580 к.с. V8-мотор – в Trofeo –  или с притежаващ 430 к.с. V6 двигател.

Преди да стане първата жена във Формула 1, Де Филипис, която носи прякора „The She-Devil“, се класира на девето място в общото класиране на 39-тото състезание Targa Florio през октомври 1955 г., както и на четвърта позиция в 2,0-литровия клас. Тя е зад волана на Maserati A6GCS. През 1958 Де Филипис участва във Формула 1, също с Maserati.

Maserati определя специалните модели FTributo като лимитирана серия, без обаче да посочва, колко лимитирани са. Също така италианците не посочват и откога ще се предлагат тези модели, както и на каква цена.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин