Корпоративни новини » Спестете пари и щадете природата с гуми от клас А

Спестете пари и щадете природата с гуми от клас А

0607
2017

Добре поддържаните гуми от клас А спестяват пари и подобряват безопасността

По отношение на опазването на природата, гумите с горивна ефективност клас А са най-добрият избор. Продуктите в тази топ категория на ЕС имат най-ниско ниво на съпротивление и съответно изискват най-малко енергия за движението си, от което пък идва и по-малкия разход на гориво. „Съпротивлението при търкаляне зависи от моментното сцепление на гумата с повърхността. Гумите с ниско ниво на съпротивление с пътната настилка спестяват енергия и гориво и по този начин щадят природата. По-ниското ниво на съпротивление може да намали консумацията на гориво с до 20 процента,“ обяснява Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в NokianTyres.

Икономията на гориво е означена върху етикета на гумата и варира от А за най-високоефективните гуми по отношение на горивната ефективност до G, което съответства на гуми с високо ниво на съпротивление. Етикетите на гумите са от важно значение и те трябва да бъдат гледани преди покупка, тъй като разликите при съпротивлението на гумите с пътя могат да бъдат съществени. Разлика от 40 процента средно отговаря на разлика от 5-6 процента при консумацията на гориво. Например летни гуми на NokianTyres клас А спестяват около 0.6 литра на 100 км при средна цена на бензин и дизел в България около 2 лева, това прави икономия на 240 литра и 480 лева при пробег от 40, 000 км.

След като веднъж сложите високоефективни гуми трябва и да ги поддържате в оптимална кондиция. „Например като редувате гумите върху предния и задния мост при смяна, осигурявате равномерно износване на грайфера и удължавате живота на целия комплект,“ пояснява Мати Мори.

Правилното налягане в гумите намалява вредните емисии

Когато говорим за опазване на природата, правилното налягане в гумите е може би най-важната част от поддръжката на гумите. Правилното налягане директно засяга съпротивлението при търкаляне и съответно отделените вредни емисии. Трябва да проверявате налягането в гумите редовно – би било добре, ако правите това поне един път на 3 седмици и всеки път преди дълго пътуване. Гуми с правилно налягане намаляват съпротивлението с до 10 процента.

„Ако налягането е прекалено ниско, търкалянето на гумата става по-трудно и автомобилът се нуждае от повече енергия и изразходва повече гориво, за да задвижи колелата. За по-голяма горивна ефективност може да напомпате гумите с 0.2 бара повече от препоръчаното. Също така е добре да напомпате гумите повече, когато автомобилът е сериозно натоварен. Това повишава товароносимостта и стабилното поведение, което се отразява благоприятно на издръжливостта,“ допълва Мори.

Премиум гумите се произвеждат по екологични технологии и се рециклират лесно

Много потребители забелязват, че щадящите околната среда гуми често пъти са по-скъпи, но скоро след закупуването им те се изплащат под формата на спестено гориво. Премиум производителите инвестират в екологични суровини и оптимизират производствения процес, за да направят възможно най-екологичен продукт. Освен в спестяването на гориво, голяма част от новите технологии имат за цел да намалят замърсяването от гумите по време на техния цялостен жизнен цикъл.

„Например ние не използваме замърсяващи масла за производството на нашите гуми – заменихме ги с нискоароматни масла, както и екологичните рапични и талови масла. Освен това, отпадъците от продукцията като каучук се връща за повторно използване,“ обяснява Сирка Лепанен, мениджър „Опазване на околната среда“ в NokianTyres.

Добра идея е преди да закупим гуми от даден производител да проверим политиката на компанията за опазване на околната среда. Добър начин да направим това е да прочетем корпоративния доклад за отговорност и устойчивост, който е наличен на уебсайта на компанията. Отговорните производители се стремят да намалят негативния ефект от производството на стоките си и да увеличат възможността за успешно рециклиране.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин