/ Спасовден 2023 – нашата история на колела

Спасовден 2023 – нашата история на колела

Най-старият шофьорски празник Спасовден се отбелязва още от началото на ХХ век. Той е тясно свързан с традицията на българското автомобилно наследство, а през 1989 г., благодарение на група ретро ентусиасти, честването му беше възобновено след 45-годишно прекъсване. Днес това е не само най-старият, но и най-големият празник на любителите на исторически автомобили и мотоциклети в България. Провеждането му винаги се подготвя с голямо желание и ентусиазъм, и се очаква с нетърпение, както от многобройните колекционери и реставратори, които показват най-новите си придобивки, така и от хилядите любители на автомобилното минало. Той е притегателен център и за всички гости и чуждестранни туристи, които и тази година отново бяха приятно изненадани от мащабите, разнообразието и атрактивните исторически превозни средства, част от които се показват за първи път пред публика.

Това е едно от най-дълго провежданите (почти) без прекъсване културни събития в новата история на България и днес без преувеличение може да се определи, като един от значимите културни символи на столицата. Проследяването на неговата еволюция може най-точно да онагледи качествените и количествени промени, които настъпиха през годините – от трудните времена на изолация и липса на информация преди повече от три десетилетия, до днес, когато възможностите за купуване, продаване, внос от чужбина, поддръжка и възстановяване са почти неограничени във всеки един аспект.

На Спасовден все още участват хора, които помнят първия в новата ни история ретро парад от 1989 г., проведен няколко месеца преди официалното създаване на БАК „Ретро“. Много от тях са били и продължават да бъдат тясно свързани, не само с развитието на ретро движението, но и с отговорностите на клубното председателство. Благодарение на техните усилия за сплотяване и подкрепа на нашата ретро общност, историческите автомобили и мотоциклети, които виждаме днес са на световно ниво, като исторически статут и прецизност на реставрацията.

Тазгодишното издание на Спасовден ще бъде запомнено и с две важни промени. Първата от тях е че събитието за първи път не се състоя на пл. „Александър Невски“, както е по традиция, а на пл. „Княз Александър I“, но това е временно решение, наложено поради ремонт. Втората и по-съществена промяна е, че отскоро Български автомобилен клуб „Ретро“ вече има нов председател. Това е Владимир Димитров, основател и дългогодишен председател на САРК „Авангард“, добре известен в ретро средите със своята всеотдайност, инициативност и спортсменски дух. Пожелаваме успех на новия управителен съвет на БАК „Ретро“ и очакваме с нетърпение следващото издание през 2024 г., което със сигурност ще бъде още по-интересно и атрактивно.

НАГРАДИ

Голямата награда, Купата на Столична Община

Ретро музей „Златен Рожен“, Buick 40 Special от 1958 г.

Купа на БАК РЕТРО

Николай Иванов с Alfa Romeo Duetto от 1967 г.

Награди на Политехнически Музей

Борис Иванов със Citroën DS от 1966 г.

Хард Груп Илиев с Volkswagen Karmann Ghia от 1966 г.

Иво Михайлов с Wartburg 311 от 1964 г.

Антон Костадинов с Mercedes-Benz 180D от 1954 г.

Цветан Петков с Москвич 408 Турист от 1966 г

Лъчезар Бешков с Škoda 1000 МВ от 1968 г.

Купа на Авангард класик клуб

Павлин Иванов с Chevrolet Impala

Награда за мотоциклет

Красимир Чолаков с MZ RT 60

Специални награди

Константин Георгиев с Renault Celtaquatre от 1936 г.

Аксел Трангбаек с Нимбус Бъмбъл Бий от 1937 г.

Ваня Гюдерова с Austin Princess от 1951 г.

Денис Костов с DKW IFA от 1952 г.

Антон Костадинов с Mercedes-Benz 180D от 1954 г.

Мая Миланова с ВАЗ от 1987 г.

Славейко Манджуков с BMW 2002 от 1976 г.

НСО със ЗИЛ 115 от 1983 г.

Станимир Минков с Lancia Coupe Executive от 1984 г.

Стоян Рътков с Trabant 601 С от 1987 г.

Награди на Фертан България

Борис Иванов със Citroën DSот 1966 г.

Иво Михайлов със Wartburg 311 от 1964 г.

Петър Сотиров със Волга ГАЗ 24 от 1986 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин