Спасени ли са автомобилите ни? Не!

2703
2023

От споразумението за неналагане на забрана за двигателите с вътрешно горене за нови автомобили от 2035 г. ще се възползват преди всичко производителите на спортни коли

Постигнато бе споразумение относно исканата забрана за двигатели с вътрешно горене от 2035 г. След тази година производството и използването им в нови автомобили ще продължи, ако те зареждат синтетични горива. Европейският съюз ще създаде до есента на 2024 г. отделна категория „e-fuels-only“ и ще я интегрира в наличните екологични норми за автомобилите.

Ще бъдат ли спасени така нашите автомобили? Не! Автомобилите, каквито ги познаваме днес, вече няма да съществуват през 2035 г.  Голяма част от производителите като Audi, Mercedes и Opel вече са решили, че през следващите няколко години ще се сбогуват с двигателите с вътрешно горене.

За кои автомобили ще важи от 2035 г. „e-fuels-only“?

• за употребяваните автомобили това не се отнася, weil само за новите.

• теоретично производителите биха могли да продължат да залагат на двигателите с вътрешно горене по-дълго, също и за новите автомобили. Това планират производители като Mazda, Dacia и някои други. Така или иначе новите поколения на двигателите с вътрешно горене се разработват и тестват за работа със синтетични горива. Премахването на забраната за двигатели с вътрешно горене от 2035 г. ще облагодетелства и дългосрочното планиране на хибридни автомобили.


• споразумението ще зарадва преди всичко производители на спортни автомобили като Lamborghini и Porsche, които ще залагат на синтетични горива за модели от малки серии като Porsche 911.

ИЗВОД: Повечето производители на автомобили така или иначе ще преминат към задвижване с батерия (BEV). „E-fuels-only“ ще се хареса на онези, които държат на двигателите с вътрешно горене – най-вече производители на спортни коли. Техните собственици разполагат със средства да зареждат скъпите синтетични горива.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин