Софтуерната архитектура в Volkswagen ID.4 – на принципа на локалните сървъри


10
мар.
2021

Инфотейнмънт. Всичките осем версии на новия ID.4 са оборудвани стандартно с навигационна система Discover Pro и екран с диагонал 10 инча. Всички варианти на оборудване над ID.4 City и ID.4 Life включват и пакета оборудване Infotainment, сред чиито акценти е интерфейсът за мобилен телефон Comfort, който осигурява връзката на смартфона с електронната система на автомобила и дава възможност за индуктивно безжично зареждане. Стандартната функция App-Connect от своя страна предлага мултимедия стрийминг чрез смартфона, чиито функции могат да се интегрират органично в автомобила с помощта на Android Auto, Apple Car Play и Mirror Link. При пакета Infotainment Plus (който е част от оборудването на версиите ID.4 Tech и ID.4 Max), диагоналът на екрана на навигационната система е 12-инчов.

We Connect Start. Онлайн услугите We Connect Start осигуряват връзката на ID.4 със смартфона на собственика и пътната инфраструктура. Една от сферите на действие на We Connect Start са навигационните услуги, които включват актуална онлайн информация за пътнотранспортната обстановка и функция за онлайн актуализация на навигационната карта. При дълги пътувания особено полезна е включената в навигационните услуги функция за онлайн изчисляване на маршрута, която планира спирките за зареждане по начин, който гарантира възможно най-бързо достигане до крайната цел на маршрута. Услугата Charging Stations на свой ред може да търси и намира зарядни станции в зоната в близост до автомобила, като списъкът с изградените станции редовно се актуализира, а данни като  заетост и цени на електроенергията се обновяват в непрекъснато в реално време.

Втората област на приложение на We Connect Start се състои от услуги, свързани с функционалността на автомобила. Собствениците на ID.4 могат да използват приложението за дистанционно управление на процеса на зареждане и настройките на климатичната инсталация от своя смартфон или да проверят нивото на заряд на акумулаторната батерия и оставащия автономен пробег на автомобила по всяко време.

Нова електронна платформа. Интелигентната електроника на ID.4 е изградена на основата на мрежова архитектура, която инженерите на Volkswagen са проектирали от нулата специално за нуждите на електомобилите, използващи платформата MEB. По отношение на хардуера, основните компоненти на системата са два централни високопроизводителни микропроцесори, известни като ICAS (In-Car Application Servers). Те отговарят за изпълнението на редица задачи, които при конвенционалните модели обикновено се изпълняват от отделни управляващи модули.

Софтуерната архитектура в ID.4 следва принципа на локалните сървъри и е проектирана като широка сервизна платформа, която значително опростява обмена на данни и функции между отделните свързани системи. Тази гъвкавост улеснява интеграцията на нови пакети данни, въпреки изключително високата степен на сигурност с подлагането им на строга процедура за автентификация. За гарантиране на сигурността, основните функции за управление на автомобила като задвижването и спирачната система се контролират от отделни управляващи модули. Едно от главните предимства на новата мрежова архитектура е модерната функция за актуализация на системата, която позволява обновяването на софтуера в централните контролни модули да се извършва „по въздука” (ОТА) чрез мобилната мрежа, с което се осигурява непрекъснатата оптимизация и разширяване на множество функции.

Асистиращи системи IQ. Drive. Volkswagen обедини своите асистиращи системи под името IQ. Drive. Те правят шофирането по-спокойно и могат да спомогнат за предотвратяването на произшествия или за намаляване на негативните последствия от тях. При наличие на пълния пакет оборудване, ID.4 използва фронтален радарен сензор, предна видеокамера, четири видеокамери за следене на зоната около автомобила, два радарни сензора отзад и осем ултразвукови сензора за събиране на данни за обектите в непосредствена близост.

Системи, включени в стандартното оборудване. Новият ID.4 е оборудван стандартно със системата за поддържане на лентата за движение Lane Assist, която оказва съдействие на водача, предотвратявайки неволното напускане на лентата чрез активна намеса в кормилното управление при необходимост. Асистиращата система Front Assist следи зоната пред автомобила и реагира с предупреждения и активна намеса чрез употреба на спирачно усилие, за да предупреди водача за опасността от предстоящ сблъсък с други участници в движението. Асистиращата функция за автоматично спиране при опасност от сблъсък с насрещно движещо се превозно средство при завиване на кръстовище подкрепя водача при завой наляво през насрещната лента, докато функцията за контрол на поведението при избягване на препятствие улеснява контрирането с волана за запазване на стабилността при внезапни маневри. Функция Park Distance Control за сигнализиране и контрол на дистанцията при паркиране е в състояние да избегне сблъсъци или да намали нивото на щетите, използвайки автоматичната спирачна функция при паркиране. Ограничителят на скоростта също е част от стандартното оборудване на ID.4.

Друга свръхмодерна технология, с която разполага всеки ID.4, е Car2X – комуникационна система, която позволява на автомобила да обменя информация за намиращи се в близост до него опасности на пътя с другите превозни средства и пътната нфраструктура чрез безжичния мрежов стандарт WLAN p. Максималното разстояние за осъществанане на комуникация при него е 800 метра, а предаването на предупредителен сигнал отнема само няколко хилядни от секундата. Към момента Car2X се активира при скорост на движение над 80 км/ч, но има и значителни потенциални възможности за подобряване на безопасността и пропускливостта на градския трафик в бъдеще. Според класическите принципи на т.нар. „интелигентност на рояка”, колкото повече превозни средства използват тази нова технология, толкова по-големи ще бъдат ползите от нея.

Пакет оборудване Assist. Пакетът Assist съдържа видеокамера за наблюдение на маневрите на заден ход, алармена инсталация против кражба и система за достъп и стартиране без ключ Keyless Access. Проактивната система за защита на пътниците затваря превантивно прозорците и обтяга предпазните колани непосредствено преди неизбежен сблъсък с цел намаляване на опасността от травми.

Пакет оборудване Assist Plus. Версиите с най-висок клас оборудване ID.4 Tech и ID.4 Max разполагат с пакета Assist Plus. Адаптивният круиз контрол ACC stop & go контриолира самостоятелно дистанцията до движещото се отпред превозно средство и съобразява скоростта на движение на основата на анализа на разпознатите пътни знаци и данните от навигационната система. Така например, АСС намалява скоростта автоматично при навлизане в градски зони и отново ускорява при напускането им.

Travel Assist е комплексна асистираща система, която може да бъде активирана директно чрез бутон на волана и в рамките на своите ограничения подкрепя водача както в поддържането на лентата на движение с активна намеса в управлението, така и на дистанцията и скоростта с изпълнение на по-голямата част от режимите на ускорение и спиране. Системата Side Assist на свой ред следи потока от превозни средства зад и встрани от ID.4 и издава предупредителни сигнали ако водачът предприеме маневра за смяна на лентата в критична ситуация. Системата Emergency Assist се грижи за привеждането на автомобила до състояние на покой в случаите, в които човекът зад волана вече не е в състояние да го направи поради нужда от спешна медицинска помощ. И не на последно място по важност – видеокамерите на системата View Area предоставят подробно изображение на зоната около автомобила от птичи поглед.

Още по темата