Корпоративни новини » Софтуерен статус на ниво моделна година 2023 за всички варианти на Taycan

Софтуерен статус на ниво моделна година 2023 за всички варианти на Taycan

2007
2022

Щутгарт. Над 75 000 броя Taycan са доставени в световен мащаб от представянето на първия изцяло електрически спортен автомобил на Porsche в края на 2019 г. Сега на хоризонта се задава цялостна актуализация: Независимо от възрастта на автомобила, двигателя, каросерията и пазара, всички варианти на модела могат да получат статус на ниво моделна година 2023 с актуализация на софтуера. Актуализацията ще се извършва според конкретния пазар.

В зависимост от това кога е доставен автомобилът, клиентите ще се възползват, освен всичко друго, от повишаване на ефективността на силовия агрегат, както и от нови функции и подобрения в системата за управление на комуникацията Porsche Communication Management (PCM), в Porsche Connect и в подпомагащите системи. Актуализацията включва и опцията за отделни функции и оборудване, отключени след покупката (функция при поискване, FоD), и ще подобри възможностите за актуализация по въздуха (ОТА) на всички модели Taycan. Актуализацията е безплатна за клиентите, ще се предлага по целия свят и може да се извърши по време на посещение на сервиз на Porsche.

„Тази кампания ще позволи на всички клиенти да се възползват от непрекъснатото развитие на Taycan. Ние сме оптимизирали обстойно моделните серии в почти всяко отношение от 2019 г. насам“, казва Кевин Гик, вицепрезидент на моделната линия Taycan. „Добавени са нови функции, а други са преработени или променени, за да подобрят допълнително изживяването на клиентите. След тази актуализация всеки, който шофира Taycan от началото на производствения цикъл, ще бъде приятно изненадан да види колко се е развил автомобилният аспект оттогава.“ Във вътрешен план Porsche нарича това „uPdate“, тъй като моделната година 2023, която започна през юли 2022 г., носи буквата „P“.

Точният обхват на актуализацията и продължителността на необходимото посещение в сервиза зависят от конкретния софтуерен статус на въпросния Taycan. Колкото по-стар е автомобилът, толкова повече подобрения и нововъведения ще бъдат инсталирани.

Бордовото зарядно устройство с мощност 22 kW също стана наскоро достъпно за преоборудване[1]. Клиентите могат да съчетаят това преоборудване за своя сметка с посещение в сервиз за актуализация на софтуера. С капацитет за зареждане до 22 kW по-мощният вариант зарежда батерията значително по-бързо. В Европа и Северна Америка преоборудването включва и активиране на функцията за включване и зареждане Plug & Charge. Това позволява удобно зареждане и плащане без карта или приложение. Веднага след като кабелът за зареждане е включен, Taycan установява криптирана комуникация със съвместимата с Plug and Charge зарядна станция. След това процесът на зареждане и плащане започва автоматично.

Най-важните актуализации накратко:

  • Силов агрегат: В режими на шофиране „Normal“ (Стандартен) и „Range“ (Пробег) при модели със задвижване на всички колела, при работа с частично натоварване предният електрически двигател е почти напълно изключен и не се захранва с енергия. По време на движение по инерция и в състояние на покой и двата моста не получават задвижващ въртящ момент. Електрическият свободен ход намалява загубите при триене и увеличава пробега на автомобила. Индикаторът за задвижване на всички колела сега се извежда като индикатор за енергийния поток на централния дисплей. Това улеснява визуализацията на текущото състояние на задвижването. Стратегията за възстановяване на енергията също е оптимизирана. Настройката за автоматично възстановяване например се запазва дори когато водачът променя режима на шофиране. Допълнително удобство за клиента. Тези подобрения се отнасят за моделите Taycan от моделни години 2020 и 2021.[2]
  • Управление на температурата: По-доброто кондициониране на батерията, особено при ниски външни температури, позволява на Taycan да се зарежда бързо по-често като цяло и в по-широк диапазон на нивата на зареждане на батерията (SоC). Отработената топлина от електрическите компоненти например се използва дори повече от преди, за да се темперира батерията. За Taycan от моделни години 2020 и 2021² това позволява по-голям пробег и по-кратко време за зареждане.
  • Porsche Communication Management (PCM) и Porsche Connect: Нови функции, цветен дизайн с плочки на началния екран и още по-лесно използване са отличителните черти на подобренията в тази област. При моделите Taycan, произведени в моделни години 2020 и 2021 и до средата на февруари 2022 г., актуализацията оптимизира гласовия контрол и интегрира приложението Spotify®. Android Auto® е налично чрез безжична връзка. Зарядните станции могат да се филтрират и избират в навигационната система въз основа на капацитета за зареждане. Водачите на Taycan от моделна година 2021 с head-up дисплей могат да очакват оптимизиран изглед на навигационната карта наред с други подобрения. Съдържанието на дисплея е разширено. За всички модели Taycan преди моделна година 2023 инструкциите за работа на борда вече могат да се използват и чрез гласово управление.
  • Отключване на функции след покупка на автомобила (FоD): Всички автомобили Taycan от моделни години 2020, 2021 и 2022 вече могат да ползват при поискване функцията за безключово отваряне (комфорт на достъп) за вратите и задния капак. Опцията за актуализации на софтуера по въздуха (OTA) вече е допълнително разширена за новата моделна година.

[1]Към момента не се предлага за Южна Корея и Канада

[2]Вече стандартно оборудване за по-нови модели

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин