Софтуерен експерт: при каране нямате извинение да държите телефона като нахапана вафла!

2112
2018

Софтуерният експерт Бойко Вътев оценяваше автомобилите в рамките на TEST THE BEST 2018. Вижте неговите впечатления oт новите модели:

За никого не е тайна, че автомобилната индустрия върви няколко години назад спрямо последните разработки в информационните технологии. От една страна, това се дължи на факта, че трябва да бъдат покрити по-високи изисквания за безопасност, което води до по-дълго време на разработка на съответния модел. От друга страна, се намесва маркетинг отделът, който сегментира базово, премиум и средно оборудване, а това налага понякога и софтуерно изключване на екстри, за да може да бъда вдигана цената на автомобила.

Съответно нито един автомобил от тестовите, снабдени с навигация, не предлагаше трафик информация в реално време, данни за инциденти по маршрута, както и за състояние на пътя (заледяване, мъгла или силен вятър). Всяко едно от изброените неща е лесно достъпно с безплатно мобилно приложение Waze, Google Maps или със символична цена Sygic.

По тази причина най-интуитивни за ползване интерфейси бях на автомобилите снабдени с Apple Carplay и Android Auto, които показват съдържание на телефона директно.

Основните причини са две: първо, не е нужно да се запознавате с изцяло нов интерефейс, а ползвате този, с който сте свикнали при телефона си; второ, имате трафик информация в реално време, ползвайки приложение по ваш избор, което се визуализира удобно на централния дисплей.

Изключително позитивно впечатление ми направи фактът, че абсолютно всички модели на ТЕST THE BEST 2018 имаха Bluetooth модул и все по-малко хора имат извинение да държат телефона си пред лицето като нахапана вафла, мислейки, че като е на говорител не са в нарушение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин