София ще се превърне в столица на автомобилите през октомври

Последният значим европейски автосалон за годината е в България


26
юли
2017

Международният автомобилен салон София 2017 ще се проведе през октомври, само месец след най-голямото изложение в автомобилната индустрия. Тази година нашето изложение ще бъде най-мащабното и посетено експо в 26-годишната история на родния автосалон. Изложителите вече надхвърлиха с 10 участниците в предишния автосалон през 2015 г. и ще представят с повече 200 експоната големите автомобилни производители, представени в Европа, премиерите и технологичните новости на автомобилната 2017 г. Затова и Интер Експо Център разширява с 1000 кв.м. площта на изложението, която вече е 10 500 кв.м. – два пъти повече в сравнение с 2009 г. Салонът тази година ще продължи точно 10 дни, като за първа година е предвиден специален ден за бизнес партньори и представители на медиите. Като част от официалния календар на OICA (Международната организация на производителите на автомобили), който всяка година включва между 15 и 20 събития по цялото земно кълбо, Автомобилният салон София 2017 се превръща и във важно регионално събитие за Балканите.

Нека погледнем към календара на световните автосалони от сега до края на годината. Следва изложението в Москва в началото на септември, а едва десетина дни по-късно идва ред и на IAA във Франкфурт – най-мащабният автосалон за 2017 година, където ще видим куп много важни дебюти между 12 и 24 септември. Само месец по-късно – от 13-ти до 22-ри октомври – е софийският автосалон, където автомобилните марки ще докарат, още топли-топли, премиерите си направо от германския град и родното събитие ще сложи край на големите европейски изложения за сезона.

Софийският салон е част от календара на OICA от 1999 година насам и носи същия статут, като изложенията в Детройт, Женева, Париж и Франкфурт вече почти две десетилетия. Със същото не може да се похвали например експото в Лос Анджелис, което е едно от най-важните за Северна Америка. Значимостта на салона в София за международната организация се потвърждава още веднъж от факта, че през 2003 година специален гост е лично г-н Рудолф Юзер, президент на организационния комитет на автомобилните изложения на ОICА.

По традиция годината за автомобилната индустрия започва със салона в Детройт – най-мащабното събитие за бизнеса в Северна Америка, където местните, японските и европейските производители представят новите си концепти и серийни модели. Единственото друго събитие през януари е в Брюксел. Няколко седмици по-късно, но през година, керванът се мести в Индия за Auto Expo, a успоредно с това американците обръщат погледите си към Чикаго, където премиерите са предимно локални. До края на месеца има няколко по-незначителни събития, като може би единственото, което приковава вниманието на международните медии, е това във Верона, но там експонатите са от категориите лекотоварни и тежкотоварни машини.

Традиционно март и април са доста наситени с изложения – обикновено още в първите дни на март ежегодно се провежда Geneva Motor Show, най-голямото събитие през първото полугодие, следвано от салоните в Кайро, Белград, Сеул, Пекин, Ню Йорк, Истанбул и Бирмингам. Важно е да се отбележи, че събитията в Китай и Южна Корея се редуват през година.

Както във всяка друга индустрия, лятото е време за отпуски и почивки и, очаквано, емоциите около изложенията временно стихват. Перфектно в този дух се вписват единствените две значими събития през този период – тези в Барселона и Буенос Айрес, също провеждащи се през година, съответно в началото на май и юни.

В края на лятото програмата се сгъстява отново – Москва в края на август или началото на септември и редуващите се през година Франкфурт и Париж поставят ударно начало на втората половина от сезона. Точно там се нарежда и Автосалон София, който се провежда през година и събира всички фирми и новости в сектора на едно място.

До края на есента и в началото на зимата фенове, специалисти и журналисти виждат най-новите модели на автомобилните марки в Сао Пауло (всяка четна година), Лос Анджелис, Токио (всяка нечетна година, но не като част от календара на OICA) и Болоня. Изложението в италианския град на практика поставя края на сезонa през последния месец от годината, а междувременно организаторите на салона в Детройт трескаво се подготвят за следващото издание. И така цикълът се затваря, година след година.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин