София спира колите без катализатори?

Затегнат контрол на пунктовете за ГТП е една от мерките за борба с мръсния въздух в програмата на Столична община за управление на качеството на въздуха


31
ян.
2017

Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова написа в профила си във Facebook, че тя и екипът й предлагат нов план от мерки, който включва по-строг контрол на автомобилите при техническите прегледи, както и спиране от движение на автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми. Изключително високи нива на фини прахови частици във въздуха се наблюдават в последните студени дни в много български градове. Тревожната статистика показва, че 18 000 души умират всяка година у нас заради мръсен въздух – и именно поради тази причина властите трябва спешно да вземат мерки. В репортаж от предаването „Здравей, България“ на „Нова телевизия“, Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда” към ИАОС съобщи, че стойностите на другите нива на замърсители на въздуха като серен диоксид и азот ca на ниско ниво – и така основен проблем остават фините прахови частици.

Тяхното повишение се дължи на няколко основни фактора: битовото отопление, опесъчаването на улиците през зимата и, разбира се – автомобилния трафик. Във връзка с последния Йоана Христова, зам.-кмет по екология към Столична община, обеща мерки за засилен контрол върху пунктовете за ГТП. Засилената конкуренция между тях става причина много от собствениците им да си „затварят очите“ за липсващи катализатори. Демонтажът на ключовите за отделяните вредни емисии компоненти е основателна причина превозно средство да бъде спряно от движение. В момента автомобилите, неотговарящи на предписаните нива на вредни емисии, „минават метъра“ посредством манипулации на уредите за проверка. Друг е въпросът, че местата за монтаж на филтрите на твърди частици в автомобила не винаги позволява на проверяващите да установят наличието или липсата им. Всъщност българските пунктове не разполагат и с апаратура за измерване на саждите в отделяните от автомобила емисии.

Така масовата практика за отстраняване на филтрите и катализаторите и „залъгване“ на ECU-тата трудно би могла да бъде прекратена. Невинаги обаче неизправност в екооборудването принуждава собствениците на засегнатите автомобили да го премахнат: в редица случаи нагли кражби (предимно от по-високи коли и с по-голям обем на двигателя) принуждават потърпевшите да търсят алтернатива на покупката на нов катализатор за няколко хиляди лева например. И макар че пикът на престъпленията от подобен характер отмина, те далеч не са рядкост.

От Столична община планират и въвеждането на специални стикери, които да указват екологичния клас на автомобилите – подобна система вече функционира в Париж. Припомняме, че Осло за няколко дни забрани движението на дизелови автомобили, а Лондон въведе по-високи такси за паркиране на дизелови коли в центъра си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин