Снежна пъртина с Octavia RS 4×4

2-литров дизел, 6-степенна DSG-трансмисия и двойно задвижване: Skoda вече предлагa Octavia RS и във версия 4х4. Ние тествахме всестранните таланти на комбито

0102
2016

Погледнато чисто исторически, излизането на Octavia RS 4×4 е важно събитие – особено с оглед на фактите, че първият RS (2000) и първият модел с двойно задвижване (1999) на марката също бяха Octavia. А сега има ново издание. Няма по-добри условия за неговия тест от снега и леда – затова се мятаме зад волана на любимия на повечето клиент вариант Combi и настъпваме газта. В началото всичките четири колела се борят за сцепление, преди 2-литровият дизел да ускори машината напред със своите 380 Нм. Максималният въртящ момент е наличен още при 1750 об/мин и се разпределя почти без буксуване към всички колела – дори на сняг и лед!

Двигателят остава без промени

RS 4x4 може да бъде поръчана и като седан.

RS 4×4 може да бъде поръчана и като седан.

По мотора инженерите не са модифицирали нищо. 2-литровият дизелов агрегат както и досега генерира 184 к.с. Те са достатъчни, за да ускорят комбито за 7,7 сек от 0 до 100 км/ч и до максимална скорост 224 км/ч. Задвижващият агрегат ни е добре познат – по-важна новост е т.нар. Hang-On двойно задвижване, което се използва и при Yeti и Superb. Hang-on означава, че при нормални условия (като пътуване до магазина) мощност се предава само към предните колела.

Това намалява разхода. Когато предните колела загубят сцепление, мощността автоматично се прехвърля към задните – в съотношение до 50:50. Шофьорът обаче изобщо няма да усети това – освен при екстремни условия на загуба на сцепление. Всъщност при такива до 100% от мощността може да отиде за кратко към задната ос.

Дрифт с дизелово комби

На заледения тестов полигон Octavia RS 4×4 дрифт прекрасно – въпреки че е включена, в спортен режим ESC се намеса много фино и позволява на шофьора да се забавлява. Но кой би си помислил да „хлъзга“ с дизелово комби? Тази Skoda се държи много добре при динамично каране благодарение на серийното спортно окачване, електронния блокаж на диференциала и прецизното кормилно управление. Който иска 4х4 в своята Octavia RS, ще може да разчита само на трансмисия с два съединителя DSG – класическа ръчна изобщо не се предлага. Това обаче не е проблем, тъй като скоростната кутия сменя светкавично бързо и „задържа“ предавките достатъчно дълго дори и за шофьори със спортни амбиции. По отношение на интериора няма сериозни промени. В Германия доплащането за 4х4 при RS е в рамките на 5690 лева.

Извод

Проблеми със сцеплението? Те са чужди за тази Octavia! Който си пада по зимните спортове или често тегли тежки ремаркета, няма да сгреши с RS 4×4. Доплащането за двойното задвижване съвсем не е високо. А разликата между версията с предно се усеща още при първия досег с мокра настилка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин