Смърт в автономна Tesla

В САЩ за първи път при произшествие с автономно управлявана Tesla Model S се е стигнало до смърт на пасажер. Властите разследват случая.

0107
2016

В САЩ бе обявено, че има първи смъртен случай с автономен автомобил. Управляваната от компютър Tesla Model S се е блъснала на 7-ми май 2016 в ремарке на камион, който е пресичал пътното платно. При произшествието е загинал 40-годишният Джошуа Д. Браун от щата Охайо. От Tesla съобщиха за „трагична загуба“. Нито автопилотът, нито водачът са успели да разпознаят бялата странична част на ремаркето на фона на светлото небе, като в разследването пише, че спирачката не е била задействана. От Tesla изказват съболезнования на семейството на загиналия, като споменават, че автономно управляваната Tesla вече е изминала успешно над 200 милиона километра с включен автопилот.

Междувременно американската национална служба за транспортна безопасност (National Highway Transport Safety Administration (NHTSA)) разследва, дали автопилотът е функционирал правилно. Според Tesla разследването е „с предварителен характер“. ще бъдат проверени всички активирани към момента на сблъсъка асистенти. Това е първата стъпка, преди NHTSA да разпореди сервизна акция, ако сметне, че автомобилът не е безопасен.Евентуално в такъв случай ще бъдат засегнати около 25 000 автомобила Model S. Tesla подчертава, че новата технология е бета версия, която стандартно е изключена и се задейства от водача. затова водачите били информирани никога да не пускат ръцете си от волана, когато системата действа, както и да държат автомобила под контрол.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин