/ Смъртоносен капан за домашните любимци

Смъртоносен капан за домашните любимци

Не оставяйте домашни животни в паркирани автомобили при летните жеги! Един американски ветеринарен лекар ни показва какво се случва, когато игнорирате това предупреждение

Това, което важи за малките деца, се отнася и до домашните животни: престоят им в паркирани дори на сянка автомобили е опасен за живота им при температури над 20 градуса! Множество домашни любимци издъхват от топлинен удар всяко лято, тъй като собствениците им лекомислено игнорират този риск. „Само за малко“ да напазаруваме и да оставим кучето или котката в колата? Моля, не го правете! Само след няколко минути автомобилът се превръща в пещ и в смъртоносен капан. И съвсем не е достатъчно да оставите прозорците леко спуснати.

Ветеринарният лекар Ърни Уорд от Северна Каролина, САЩ, е провел впечатляващ експеримент, за да покаже колко бързо климатичните условия в автомобила стават непоносими. При външна температура 35 градуса ветеринарят се затворил в автомобила си – заедно с хронометър, термометър и камера. След половин час температурата в интериора достигнала 47 градуса! Изводът е ясен: това, което може да причини кратковременни проблеми с кръвообращението на здрав възрастен мъж, може да струва живота на един значително по-чувствителен домашен любимец. Кратка версия на експеримента можете да видите на видеото.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин