Сменяш пола, намаляват ти гражданската

3107
2018

Да шофираш автомобил в Канада е скъпо удоволствие – не толкова заради цената на самото превозно средство, поддръжката му и горивото, а и заради високите застрахователни премии. Водач на възраст около 20 г. с някое и друго нарушение си харесва нов Chevrolet Cruze и се готви да го купи. Преди това обаче, решава да провери колко ще му излезе застраховката на година. В Канада за ценообразуването й се взимат под внимание марка и модел на автомобила, стаж на водача, възраст, пол, брой направени нарушения и др. Оказва се, че мераклията за ново Chevy трябва да се „бръкне” с 4500 долара на година! Вбесен, младият мъж пита застрахователния си агент колко ще му излезе застраховката, ако беше жена – и получава отговор: 3400 долара. Тогава изобратетлният човек намира удобна „вратичка”, която му позволява да спести 1100 долара.

Алберта, където живее, е една от малкото канадски провинции, в които гражданите напълно законно могат да сменят пола на своите актове за раждане, като за целта единствено е необходимо да отбележат друг „чекбокс”. Необходима е само бележка от лекар или психолог, удостоверяваща, че искаш да преминеш „на другия бряг”. Използвайки този хитър правен трик, мъжът излъгва лекаря си, че вече не иска да бъде представител на силния пол, и получава необходимия документ.

Разликата в цените на застраховката при младите водачи от различен пол се дължи на факта, че господата с малко опит зад волана статистически участват в по-голям брой ПТП-та. Освен това при мъжете рискът от смърт при катастрофа бил двойно по-голям, а и те много по-често от дамите правят грешката да седнат зад волана след употреба на алкохол.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин