Сменят шефа на VW?

VW иска да направи съществена промяна в ръководството на компанията. Според публикации в медиите Херберт Дийс ще замени актуалния шеф Матиас Мюлер

1004
2018

Изглежда, Volkswagen е изправен пред смяна на ръководството. Сегашният шеф на VW Матиас Мюлер ще бъде заменен от Херберт Дийс – за това поне говорят публикации в Handelsblatt и Bloomberg oт днес, 10 април 2018. В ранния следобед VW оповести единствено, че обмисля „по-нататъшно развитие на ръководната структура на компанията”. „Към тях би могла да влиза и позицията на председателя на УС.” Самият Мюлер бил „изразил своята готовност да се включи в промените.” От концерна обаче не дават по-конкретна информация.

Евентуалният нов шеф на VW Херберт Дийс

Според вътрешни хора от VW решението за Дийс щяло да бъде официализирано в петък, 13 април. Тогава ще бъде Надзорният съвет, който ще обсъди и преструктурирането на групата. Семействата Порше и Пийх подкрепиха кандидатурата на Мюлер, който е начело на компанията от септември 2015 г., когато тогавашният изпълнителен директор Мартин Винтеркорн трябваше да подаде оставка заради скандала за отработените газове. Договорът за 64-годишния Мюлер обаче продължава до 2020 г. Високопоставеният мениджър е от 40 години във VW и за това време сменя различни позиции. Кариерата му започва като стажант в Audi. След като завършва специалност Информатика, обученият в създаването на инструменти кадър се връща в Audi, където като продуктов мениджър под ръководството на Винтеркорн превръща А3 в бестселър. Когато Винтеркорн поема контрола над VW през 2007, Мюлер е назначен за продуктов стратег на концерна. Само три години по-късно „фирменият патриарх” Фердинанд Пийх го превръща в новия шеф на Porsche. Не се знае какви точно са причините за предстоящата промяна в ръководството. Новината за нея обаче вдигна цените на акциите на VW с 5%.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин