Словенци представиха най-луксозния кемперван – разработен съвместно с Ралф Шумахер

1110
2022

„Яхта на колела“ – така словенската компания Robeta представи своя „кемперван“, разработен съвместно с Ралф Шумахер. Домът на колела, за който производителят твърди, че бил най-луксозният от своята категория на пазара, е наречен Robeta Schumacher Edition. Звездата от Формула 1 е избран от Robeta за консултант, защото си пада по къмпингуването, спортуването на открито и разходките сред природата – за което малко хора знаят. Самият ван е разработен съгласно желанията на пилота, като в проекта инженерите са се ръководили от тенденциите в корабоплаването, добавяйки най-новата електроника, като са ползвали съветите на производител на яхти.

Според Шумахер заради визията, оборудването и качеството на мебелировката кемперът спокойно можел да бъде наречен „яхта на колела“, тъй като нямал нищо общо с машините от класа, познати до момента. Едно от интересните решения е голямото легло (200х160 см) в центъра на буса, което при съхранение се вдига до тавана с помощта на електрическа система. За да достигне пълните си размери, леглото се разгъва допълнително чрез хидравлика, когато бъде свалено – функция, която го прави уникално за кемпер. Кухнята разполага не само с индукционен плот, но и с миялна машина и хладилник за вино. Всичко това е типично за яхта, но не и за кемпер. С керамичната тоалетна, стъклената душ кабина, черната облицовка и голямото осветено огледало ще се чувствате по-скоро като в 5-звезден хотел, отколкото в кемпер.

За база на проекта е използван Mercedes Sprinter с мощност 190 к.с., 4×4-задвижване, дължина 7,36 м и 9-степенна автоматична трансмисия. Бусът предлага множество асистиращи системи за водача, което го прави изключително безопасен. В жилищната зона е монтирана аудиосистема JL с два усилвателя и два субуфера. Осветлението може да бъде настройвано според настроението на пътниците. Освен това електрическата система на Robeta Schumacher Edition позволява той да бъде захранван автономно в рамките на 14 дни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин