След тъчскрийна: управление директно от текстилна повърхност


9
ян.
2019

Като изключим волана и дисплеите в областта за шофиране, в прототипа BMW Vision iNEXT не могат да бъдат видени други дисплеи и уреди за управление. За да се запази уютния характер на задната част, технологията е интегрирана невидимо и се поява едва при нужда. Така в бъдеще различните функции могат да бъдат управлявани чрез повърхностите от дърво и текстил. Чрез проекция произволни повърхности могат да бъдат превърнати в интерактивни дисплеи. С BMW Intelligent Personal Assistant, Intelligent Material и Intelligent Beam BMW Vision iNEXT демонстрира три визионерски приложения на този подход, наречен „Shy Tech“. Към Intelligent Personal Assistant можете да се обърнете с „Hey BMW“ или избрана от вас активираща дума. Личният и интелигентен асистент превръща BMW Vision iNEXT в интегрирана съставна част от дигиталния свят на водача и свързва автомобила напълно с гамата на BMW Connected, Smart Devices и Smart Homes. По този начин чрез гласова команда например водачът може да пазарува или за затвори прозорците на дома си от автомобила.

Чрез Intelligent Material уредите за управление са вградени дискретно в повърхностите в интериора. И докато в режим „Boost“ водачът може да управлява контролния дисплей по конвенционалния начин с докосване, то в режим „Ease“ тази функция за управление се поема от дървената повърхност на средната конзола. При това позицията на ръката и дланта е също толкова отпусната, колкото и при управлението на контролера на iDrive: ръката лежи върху перфорираната дървена повърхност, като при въвеждането пръстите се следят от светлинни точки.

Жакардовият текстил отзад също е с интегрирана функция за управление. Той позволява например управлението на музикалната система чрез различни жестове, които се проследяват от втъкани в текстила светещи LED светлинни точки. В бъдеще дигиталният и аналоговият свят ще преливат един в друг не само при управлението, но и при ползването на медии. Все повече информации ще бъдат изобразявани чрез проекции, което в дългосрочен план може да замени използването на дисплеи. Една от стъпките в тази посока се демонстрира от представената при BMW Vision iNEXT технология Intelligent Beam, която служи както като динамична светлина за четене, така и като ситуативна и интерактивна проекционна площ. Така например отпечатаните в една книга изображения, подвижно съдържание и интерактивни графики могат да допълнят наличния текст и да бъдат управлявани с докосване.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >