След скока на цените: зверски ръст в кражбите на дизелово гориво

2104
2022

Сряда вечер, паркинг Шремхейд-юг на магистралата между Хамбург и Берлин. Полицаи Рьориг и Пекрул проверяват резервоарите на спрелите камиони. Причината: заради повишените цени на горивата зачестяват кражбите на дизел.

„Идват с лекотоварни автомобили, разбиват ключалките на резервоарите и изпомпват до 600 литра до камион“, казва полицаят Марио Пекрул. Oткакто цените в Германия прескочиха 2,40 евро на литър, подобен тип кражби зачестяват – знае добре говорителят на полицията в град Лудвигслуфт (федерална провинция Мекленбург-Предна Померания). „От години не е имало толкова много кражби на дизелово гориво по паркингите до магистралите“.

Краде се от камиони и строителни машини

В района случаите с противозаконно отнемане на дизел са скочили над два пъти за първото тримесечие на годината – от 9 на 22. „Краде се преди всичко от камиони и строителни машини“, уточнява Вайхман. Неговите колеги патрулират нощем, за да се справят с проблема.

Крадците все по-често източват стотици литри гориво от резервоари на влекачи като този.

Полицията съветва: заредете гориво преди тръгване

Ето защо полицията препоръчва водачите да зареждат гориво непосредствено преди отпътуване – дори камионът да е паркиран в собственото депо на фирмата, защото дори и това не спирало крадците.

Какво се случва с откраднатото? „Или е за лична употреба, или се продава на черно, или се използва за отопление“, казва Вихман. Нищо чудно, според ADAC март 2022 г. е бил месецът с най-високи сметки за зареждане, тъй като цената на дизела в Германия се е вдигнала от около 1,30 на 2,30 евро в рамките само на една година!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин