След положителните проби в МВР признаха, че тестовете за наркотици са неточни

1810
2022

Днес зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР Генади Тенев обяви в ефира на „България он еър“, че практиката през годините показвала, че тестовете за наркотици не показвали реални резултати. Униформените обаче се сетиха за това едва след като дойде редът и те да бъдат тествани в рамките на акция, която започна преди няколко дни.

„Тези тестове, които се правят, са първоначални полеви тестове, определени с министъра на вътрешните работи. Те се използват през годините при контрол на превозните средства по пътищата. Има лекарства със субстанции, които подобни тестове ги отчитат като положителни. После, при взимане на кръвна проба, тестът става отрицателен“, каза зам.-председателят на УС на СФСМВР – Генади Тенев.

„Подкрепяме тестовете за алкохол и наркотици, но не подкрепяме начина, по който се извършват. Тези тестове за наркотици през годините са показали своята неефективност при досъдебни и административни производства, когато са установявани водачи с наркотични вещества“, добавя Тенев.

За проверките на полицейските служители се използват същите тестове DrugCheck3000 и DrugTest5000, с които се проверяват и всички шофьори, които биват спирани на пътя. Когато тестът е положителен, водачите масово биват задържани, а свидетелството им за правоуправление на МПС бива неправомерно отнето, както доказват случаи като този. За да докажат, че не са управлявали МПС под въздействието на забранени субстанции, на въпросните водачи се налага да дадат кръвна проба. Заради претоварените сертифицирани лаборатории обаче резултатите от пробите излизат след месеци, през които неправомерно наказаните търпят последиците от санкциите.

Тестовете са изключително чувствителни и освен наркотици „хващат“ бензодиазепините, използвани в лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и т.н.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин