След половин век успехи Volkswagen слага край на спортната си програма

0312
2020

Volkswagen oбяви, че прекратява спортната си програма, за да се фокусира върху развитието на електрическата мобилност. Служителите на Volkswagen Motorsport GmbH ще бъдат интегрирани във Volkswagen AG.

„Марката Volkswagen е на път да стане водещ доставчик на устойчива електрическа мобилност. За тази цел концентрираме усилията си и решихме да прекратим дейността на марката Volkswagen в сферата на автомобилния спорт. Трудовите ресурси, заети в сферата на автомобилизма, ще бъдат интегрирани във Volkswagen AG. Задълбочената техническа експертиза на работещите в спортния отдел и ноу-хауто, получено от проекта ID.R, ще останат за компанията и ще ни помогнат да създадем още високоефективни модели от семейството ID в бъдеще”, каза д-р Франк Уелш, член на Управителния съвет на Volkswagen AG, отговарящ за отдела по разработки.

Touareg направи Volkswagen звезда на „Дакар“

„В продължение на десетилетия екипът на Volkswagen Motorsport GmbH донесе на марката поредица от големи спортни успехи. Най-горещите ми благодарности са към всички служители за толкова много победи, титли и рекорди по целия свят и за тяхната всеотдайност и ангажираност”, коментира Вилфрид фон Рат, член на Управителния съвет на Volkswagen AG, отговорeн за човешките ресурси. Той добави: „Радваме се, че сме в състояние да запазим работните места, особено в тези предизвикателни времена“.

Corrado G60, разработка на Volkswagen Motorsport

В компанията Volkswagen Motorsport GmbH, базирана в Хановер, работят 169 души, които ще бъдат интегрирани във Volkswagen AG във Волфсбург през следващите месеци. Доставката на резервни части за рали „бегачката“ Polo GTI R5 и за „пистарката“ Golf GTI TCR ще бъде осигурена. Производството на Polo GTI R5 за частни отбори ще бъде преустановено в края на 2020 г.

Едномарковите шампионати присъствате неизменно в историята на марката.

Volkswagen Motorsport може да се похвали с над пет десетилетия история в автомобилния спорт. Започвайки с разцвета на Формула Vee през 60-те и 70-те години и успехите във Формула 3, серийни модели като Volkswagen Polo, Golf и Scirocco се нареждат на призови места по пистови надпревари, рали крос и рали. Най-големите постижения на марката включват три победи в рали Дакар с Race Touareg (2009-2011), четири титли в Световния рали шампионат с Polo R WRC (2013-2016), две световни титли в TCR с Golf GTI (2016, 2017) и три титли от Световния рали крос шампионат с Polo (2017, 2018, 2020). Volkswagen Motorsport успешно направи прехода към електрическа мобилност от 2018 г. с напълно електрическия ID.R. Maрката държи пет световни рекорда със състезателния електромобил ID.R, включително този на „Пайкс Пийк“ (САЩ), както и рекордите на Нюрбургринг и на планината Тианмен в Китай.

ID.R – eлектромобилът рекордьор.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин