Следващият Passat – само комби, ще се прави в Братислава


9
февр.
2021

Следващият Volkswagen Passat вероятно ще бъде лансиран само като комби – съвместна разработка със Skoda Superb. AUTO BILD разкрива първоначалната информация!

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОБЯВИ ЗА УПОТРЕБЯВАНИ VOLKSWAGEN PASSAT

Актуалното поколение Volkswagen Passat е на пазара от 2014 г. По редовния цикъл вече е време за пускането на нов модел. Наследникът с вътрешно означение B9 вероятно ще бъде само в комби версията Variant – и ще дебютира най-рано през 2024 г. Една от причините за забавянето е промененият план на производството. Passat трябва да напусне завода в Eмден, защото там ще се правят електрическият SUV ID.4 и серийната модификация на електрическия ID Space Vizzion.

Passat може да порасне с 5 см

Така Passat ще намери нов дом в Братислава, Словакия. Там той ще споделя един и същи конвейер със следващата Skoda Superb, като задачите по разработката ще бъдат разделени между чехите и Volkswagen. Skoda вероятно ще има решаващата дума по отношение на интериора, който трябва да бъде максимално изчистен – като при електрическия SUV Enyaq. Освен това Passat трябва да получи същото междуосие като Superb и по този начин да порасне с пет сантиметра до дължина 4,85 метра. С допълнителните сантиметри моделите на концерна отново ще бъдат на едно ниво, тъй като Golf Variant, който също порасна, наскоро се доближи много до Passat.

Passat Variant вероятно ще бъде с по-скосено задно стъкло

Пространството в багажника вероятно oбаче няма да бъде увеличено. Тъй като дизайнерите могат да оформят Shooting Brake задница. Вероятно не толкова радикална като при Arteon, който ще бъде произвеждан паралелно с Passat още няколко години. Независимо от това, багажникът трябва да побира над 1800 литра (в момента – 1780 литра). Дизайнът на предната част обаче трябва да бъде като при Golf 8.

Възможните двигатели

Новият Passat ще използва платформата MQB, така че не се очакват големи изненади по отношение на задвижването. Вероятно клиентите ще могат да избират измежду два 2-литрови дизела с около 150 и 200 к.с., с двойна SCR-система за пречистване на отработените газове, както и между бензинови агрегати (вероятно с около 150 и 220 к.с.) и Plug-in хибриди (вероятно в две нива на мощност). Най-мощното изпълнение вероятно ще генерира около 250 к.с. Електрифицирана версия с батерия 20 кВтч ще може да измине 100 километра изцяло на ток. А Volkswagen вероятно ще подобри технологията за зареждане: вместо с 3,6 кВт това ще става с 11 кВт – и така батерията ще бъде заредена напълно за два часа.

Базовата цена на Passat Variant вероятно ще бъде увеличена

Със сигурност е ясно, че Passat ще поскъпне. В момента Passat Variant струва минимум 59 468 лв., наследникът с аналогично базово оборудване вероятно ще излиза не по-малко от 65 000.

Още по темата