Следващият Шумахер в DTM


29
апр.
2022

Член на фамилията Шумахер отново ще стартира в DTM – това ще бъде 20-годишният Давид, който ще се включи в сериите през 2022 г. с Mercedes-AMG от екипа на Winward. Младият пилот върви по стъпките на баща си Ралф, записал общо 52 старта в DTM за отбора на Mercedes в периода между 2008 и 2012 г. Дори Михаел Шумахер направи четири „гостувания“ в Германския туристически шампионат през 1990 и 1991 г. Подобно на известния си чичо някога, Давид също вече е Mercedes-AMG Junior. „Това е най-голямото предизвикателство в кариерата ми“, казва той.

Синът на Ралф Шумахер е в сложен етап от кариерата си. Формула 1 е голямата му мечта, но през 2022 г. ще трябва да тръгне към нея по заобиколен път. Причината – липса на финанси. Кокпитът във Формула 2, който би бил следващата логична стъпка по пътя към Формула 1, струва около 2,5 милиона евро! А това е твърде скъпо дори за Шумахер. „Състезанията с „формули“ вече са повече от предизвикателни във финансов план, спонсори се намират много трудно. В моите очи това изглежда на практика невъзможно“, казва той. И затова се концентрира върху „тук и сега, без значение какво ще става след това.“

За Давид обаче DTM е възможност да се докаже на добре позната сцена. Но това няма да му бъде лесно – малкият Шумахер ще трябва да направи преход от по-лекия болид за Формула 3 (с тегло около 700 килограма) към машина GT3, която тежи почти 1,4 тона. За сметка на това тя разполага с 550 к.с., значително повече от болида във Формула 3 (380 к.с.). С други думи, новият служебен автомобил на Давид ще се държи по коренно различен начин в сравнение със стария. „Това е кола, която прощава много грешки, но същевременно е трудна за каране.”

Освен с разликата в теглото, пилотът ще трябва да се адаптира и към сработването на асистиращи системи като ABS и тракшън контрол. Давид не си поставя конкретни цели: „Гледам да го раздавам по-спокойно. И тъй като нямам записан нито един сезон в шампионата, няма и натиск отвън.” – въпреки че да носиш славната фамилия на един от най-великите асове не е лесно и винаги е свързано с високи очаквания.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин