Сладки спомени в новия Е-клас

1705
2016

ВЕДНАГА СЛЕД СЯДАНЕТО ни заливат спомени. Намирам се на задната седалка на новия Mercedes E-клас – и ям гумени мечета. Като едно време във W 124 на доведения ми баща. Сладолед, шоколад, пасти – всичко това бе забранено, защото можеше да замърси тапицериите на любимия автомобил. Но гумените мечета бяха позволени. Оттогава винаги свързвам Е-клас с гумени мечета. Дори и новия. Във W 213 веднага се отпускам. Както и навремето, мястото е предостатъчно, въпреки че съм по-висок с няколко сантиметра и преди всичко по-тежък с доста килограми. Реално Е-клас порасна заедно с нас. В сравнение с W 212 междуосието е увеличено с 6,5 сантиметра, дължината – с 4,3 сантиметра. Шумоизолацията ме отделя от другия, стресиращ свят отвън. Днес подходящата атмосфера може да се осигури от ароматизатори и LED светлини в 64 цвята, навремето моят Walkman ми беше достатъчен. V6 дизеловият двигател с мощност 258 к.с. на E 350 d също работи тихо и спокойно и задвижва лимузината уверено. Усещането за уют се допълва от опционалния пакет Air Body Control. Три камери с различни размери в пружинните стойки на предната и задната ос регулират твърдостта на окачването. Електронното управление позволява автоматично адаптиране на окачването на всяко от колелата към ситуацията на пътя и качеството на настилката. Тези възможности позволяват на новия Е-клас буквално да „изглажда“ неравностите и дупките по асфалта.

Редакторът Робин Хорниг с пакет гумени мечета в новия Е-клас – като дете имал право да яде само това във W 124 на своите родители – шоколад в никакъв случай!

Редакторът Робин Хорниг с пакет гумени мечета в новия Е-клас – като дете имал право да яде само това във W 124 на своите родители – шоколад в никакъв случай!

По време на пътуването за кратко чух една напречна фуга, но не я усетих. Също толкова спокойно и ненатрапчиво като окачването работи и 9-степенната автоматична трансмисия. Предавките се сменят меко и незабележимо. И точно когато успях да се отпусна напълно, пътуването свърши. Да, често нещата приключват в най-приятния момент. Но това спокойно отношение към новия Е-клас се променя, когато видя ценовата листа. Трябва да инвестирам минимум 105 380 лева, за да мога да шофирам E 350 d. Очевидно това не е неизпълнима мечта за мнозина, както се вижда и от множеството регистрации на Е-клас като частен автомобил. Но моите спестявания няма да са достатъчни. А и преди много време избрах първото поколение на W 124 – заради спомените от младостта. Както и преди, така и днес с лимузината от Щутгарт можете да се носите по пътищата напълно спокойно – независимо дали със, или без гумени мечета.

Извод

Въпреки че нямах право да седна зад волана, новият Е-клас ми направи силно впечатление. Комфортът на задвижването и окачването са на удивително високо ниво. И ако не бяха високите цени, може би бих заменил моя W 124.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин