„Скромният“ ВАЗ 2104 с 420 к.с. (ВИДЕО)

В Гърция е заснет преработен до неузнаваемост екземпляр от руското комби – истински убиец на Porsche-та, ускоряващ от 0 до 100 км/ч за 4,2 сек!

1412
2016

Когато чуеш ВАЗ 2104, най-често си представяш руското комби с бабата и дядото отпред и пълен багажник с консерви „хоум-мейд“. Е, понякога не всичко е такова, каквото изглежда. Особено когато се намеси тунингът. На публикуван в Youtube клип е презентирана „Лада“ от въпросния модел, тунингована до неузнаваемост – преди всичко под ламарините.

Тя използва двигател от Nissan Silvia S13 (SR20) с 420 конски на колелата, изстискани благодарение на турбо Garrett. От „японеца“ са взети и много компоненти по задвижването, както и задното окачване. За да реши може би най-сериозния проблем след силовия тунинг на „Лада“, а именно – усукването на каросерията, авторът на проекта поставя ролбар в купето. Неговата функция е не само да предпазва хората при инцидент, но и да прави структурата на машината по-устойчива. Подготвяната в продължение на две години „рускиня“ с тегло 1180 килограма ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,2 сек – и става за „убиец“ на Porsche-та, както доказва клипът.

Интериорът на старото комби представлява странна симбиоза между руското (или по-скоро – съветското) и японското. Върху волана Nismo се мъдри и изображение на другаря Ленин, а оригиналните уреди на арматурното табло са заменени с азиатски, придружени от допълнителни индикатори – например за налягането на турбото. Освен по-бърза от „оригинала“, тази „Лада“ е и значително по-комфортна – заради наличието на екстри като климатик и електрически стъкла. Отвън по машината няма стъклопластови извращения – но ниското окачване, алуминиевите джанти… и надписът Protected by Russian Mafia сякаш загатват, че с това комби шега не бива.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин