Скосеният спортист се завръща

Той ще бъде лек, с 300 к.с. и централно разположен двигател. Дали обаче този скосен „красавец“ ще бъде успешен като великия си прародител?

2204
2016

Старт в Монте Карло, изкачване на пълна газ в планината, прекосяване на знаменития проход Кол де Турини – и усмивка по лицето на водача, за когото всеки завой, всеки километър се превръща в неповторимо удоволствие. Така горе-долу изглежда целта, поставена пред развитието на скосения „спортист“, който Renault съвсем скоро разкри – новия Alpine! От реджията обещават, че белият прототип 80 процента щял да съответства на серийния модел, който ще се появи в шоурумовете в средата на 2017 г.
Нека първо го разгледаме отвън: подобно на знаменития първообраз – А110, и концепцията има четири кръгли фара, скосен покрив и характерен „гръб“, под който се крие моторът. 4-цилиндровият турбоагрегат от Clio RS с повишен до 1,8 л работен обем ще предава мощността си (270 или 300 к.с.) към задните колела посредством 7-степенна трансмисия с два съединителя (oт Megane GT). Не звучи като брутална мощ, но идеално съответства на духа на първия Alpine, който компенсираше ниската мощност на агрегатите от едросерийното производство с намалено тегло. Ето защо и новият модел ще тежи само около 1000 кг.

Ауспух в центъра и „загатнат“ заден спойлер – дали Alpine няма нужда от още нещо? Чакаме с нетърпение серийната версия

Ауспух в центъра и „загатнат“ заден спойлер – дали Alpine няма нужда от още нещо? Чакаме с нетърпение серийната версия

 

Renault много се забави със завръщането на Alpine, но сега прототипът му „грее“ пред нас като предвестник на серийната модификация. Отстрани откриваме голямото лого на марката, а на колоната, стигаща до покрива – трикольор. Там, където А110 беше спартански и груб, сега новото спортно купе ще бъде един клас нагоре – и по отношение на цената. Отвътре откриваме полиран алуминий, кожа, TFT дисплей вместо аналогови уреди на арматурното табло, както и хронометър – като препратка към света на моторспорта, позната ни от Porsche. „Френски стил и върхово качество на детайла“ обещава интериорният дизайнер Лорен Негрони.

Дали обаче възраждането на марка, известна с възхода си преди 40 години и залязла безславно през 1995 г., ще бъде успешно? „Няма да бъде лесно“, смята Хайнц-Кристиан Клайнемайер, който като младеж се заразява с „болестта“ на нисколетящите френски машини. „В края на 60-те години се включих в първите си състезания с R8 Gordini, но моята мечта винаги е бил А110.“ Малко по-късно мъжът успява да я сбъдне, а днес като собственик на автокъща разполага с общо три Alpine.

Най-старият, син А106 от 1956 г., още има оригиналния скоростомер на 4CV в центъра на арматурното табло. „Взели са от 4CV всичко, което могат, и просто са поставили отгоре пласт масова каросерия, при която задното стъкло на Renault Fregate e използвано за предно. Същественото обаче беше, че дизайнът е дело на италианеца Джовани Микелоти и фантазията се оказва по-важна от парите. Според Клайнемайер създателите на 4CV са гениални.

 Оборотомерът зад дървения волан е разграфен до 7000 – респект за 50-те години

Оборотомерът зад дървения волан е разграфен до 7000 – респект за 50-те години

В старо представителство на Renault във френския град Диеп екип около Жан Ределе, рали състезател и създател на марката, прави клиновидния А110 с двигатели от R8. „Заради ниската мощност скоростта трябва да дойде от аеродинамиката.“ Ниският 2-местен модел стига едва до таза на човек и за вмъкването в купето ви трябва гъвкавостта на змия. И в това тясно купе се е побрал дори Валтер Рьорл? „За смяната на предавките му пречеше коляното“, обяснява Клайнемайер и си спомня, че се е наложило за направата на репортажа колата да бъде застопорена на трета предавка. А110 се кара само с голям усет, печели „Монте Карло“ и е произвеждан дори с 4 места и като кабриолет (в серия от 70 бройки) – и се превръща в предпочитана машина за състезания. Ределе предоставя лицензи за производство от Мексико до България, за да печели пари. Те са му нужни за развитието на коли за „Льо Ман“ и за едноместни болиди (до Формула 1). През 1973 г. Renault придобива малката компания за спортни автомобили.

Така Alpine започва да работи по по-големия А310, който през 1977 г. за първи път получава 6-цилиндров мотор, в началото със 150 к.с. На специалната серия A310 S дори се поставя заден спойлер, който Клайнемайер разработва в Минден (Германия). Когато в началото на 80-те години Renault иска да атакува САЩ, за тамошния пазар дори са направени 23 прототипа V6 GT и V6 Turbo. Отново в Минден са подготвени дизайнът и проектът на специалната серия на това моделно семейство, наречена Le Mans. „Не успях да спечеля пари от това, но ми достави огромно удоволствие да работя с хората в Диеп.

 Въздухозаборниците на 1600 представят уникални линии в пластмасовата каросерия

Въздухозаборниците на 1600 представят уникални линии в пластмасовата каросерия

Продължавам да поддържам контакт с тях до ден днешен“, споделя собственикът на автокъща.
Вирусът Alpine се усеща и в червения А610. Третото „бижу“ изглежда невероятно добре въпреки пробега си от 154 960 км. Тапицерията е като нова, нищо в купето не трака. 3-литровият V6 oт гамата на Renault звучи успокояващо от задната част на колата, 250-те конски сили изглежда са налице. От последния модел са произведени само 818 екземпляра, а компанията на Клайнемайер е направила дори едно кабрио. Той е забелязал прототипа по-късно в завода, а днес колата е изчезнала. През 1995 г. шефовете на концерна в Париж са изгубили спортния дух за своята „дъщеря“.

А сега искат да възкресят Alpine от пепелта? Чакането беше прекалено дълго, въпреки че почитателите на Renault винаги са искали тяхната марка да има серийни спортни модели – така че имиджът от успехите във Формула 1 да бъде вложен в нещо реално. През 2012 г. плановете бяха разкрити, а през 2015 г. се появи първият прототип – Alpine се завръща. Естествено, зад всичко това стоят калкулациите – до 2020 г. се очаква пазарът на премиум спортни автомобили да нарасне до 300 000 броя. Французите предполагат, че 40% от продажбите ще бъдат в САЩ, 35% в Европа (от които – 1/3 в Германия). А в Азия? Само някакви си 15%.

 Познатият като Europa двигател се използва също от Volvo, Peugeot и DeLorean

Познатият като Europa двигател се използва също от Volvo, Peugeot и DeLorean

Какво ще търсят клиентите? Мощност и индивидуалност. Новият Alpine трябва да притежава и двете – като лек, красив и силен Давид, който със своя френски чар и ДНК от автомобилния спорт ще атакува Голиат в лицето на BMW M235i, Nissan 370Z или дори Ford Mustang с 8-цилиндров мотор.
Все още шефът на Renault Карлос Гон не е оповестил цена за Alpine. Ние очакваме тя да бъде между 80 и 90 хил. лева (за по-мощната версия S с 300 „коня“) – което е доста самоуверено. Но все пак е единственият лек за заразените с вируса Alpine.

 

 

 

 

 

Извод

Renault дълго време залагаше на икономиите, преди шефовете да усетят колко важни за имиджа са спортните автомобили. Alpine идва късно, но има достатъчно чар и стара слава, на която да стъпи поне в началото. Времето ще покаже дали „французинът“ ще бъде успешен на пазара.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин