Скопие става Лондон още преди 70 години

1905
2024

Първата пратка от 68 (от общо 220) двуетажни автобуса на китайската фабрика Zhengzhou Yutong пристига в Скопие през август 2011 г. Те са специално проектирани, така че да приличат на световноизвестните британски автобуси АЕС, които още от предвоенните години се превръщат в една от емблематичните забележителности на Лондон. Каква е причината за това и какво общо има градският транспорт на Скопие с този на британската столица?

Градската автобусна мрежа на Лондон е една от най-старите в света. С навлизането на първите моторни коли, омнибусната служба в града, създадена още в средата на XIX век, открива свой автомобилен филиал, наречен Associated Equipment Company (АЕС), който през 1900 г. започва производството на двуетажни градски автобуси. Първите представители на световноизвестните червени автобуси, които оформят имиджа на Лондон, са част от серията AEC Regent III, представена през 1938 г., и се експлоатират активно през следващите близо четири десетилетия.

В края на 30-те години, в противоположния край на Европа, и по-точно в Скопие, са направени първите опити за въвеждането на градски автобусен транспорт, но те не водят до желания резултат. Тази идея е реализирана на практика през 1948 г. със създаването на Службата за обществен транспорт, която година по-късно купува първите 10 автобуса Renault.

Пет години по-късно, и по-точно през януари 1953 г., Йосип Броз Тито става президент на Югославия, в резултат на което тя поема по много по-различен път на развитие, в сравнение с останалите страни от Източния блок. Още същата година Тито посещава Великобритания, и така става първият в историята комунистически лидер, приет от кралицата. Алтернативната посока за развитие на страната, зададена от него, се проявява във всички области на политиката, икономиката и индустрията, и един от най-ранните примери за това е свързан именно с неговата визита на Острова. При своето посещение там, освен всичко останало, Тито договаря и закупуването на голяма серия двуетажни автобуси, които да обслужват градските линии на Скопие, като доставените през 1953 г. автобуси са от довоенния модел AEC Regent III. Сделката е много изгодна за Великобритания, тъй като точно по същото време започва производството на новия и много по-модерен наследник на модела, наречен AEC RM8 Routemaster, пуснат в редовна експлоатация през 1954 г. Така, вместо да се бракуват, амортизираните довоенни автобуси заминават за Балканите, където се използват до окончателното изчерпване на своя ресурс.

Доколкото е известно, това са единствените двуетажни автобуси АЕС, използвани в континентална Европа, и съвсем естествено се превръщат в една от атракциите на Скопие. Ето защо, близо 60 години след техния дебют по улиците на балканската столица, е взето решение за възраждането на тази легенда от времето на Тито в един осъвременен вариант. Този път с помощта на Китай. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин