Система за впръскване на още вода (!) предотвратява аквапланинга

2402
2021

В бъдеще допълнително количество вода може да ни предпазва от аквапланинг. Италиански стартъп работи върху нова асистираща система за водача AIS (Aquaplaning Intelligent System), която използва водна струя, за да предотврати изплуването на автомобила при дъжд. Първите тестове на нововъведението са се оказали доста обещаващи. AUTO BILD разкрива как работи новата система.

Сътрудничество между Bosch, Italdesign и Easyrain

Стартъпът Easyrain си е поставил за цел да направи шофирането по мокри пътища по-безопасно. За да постигне целта си, Easyrain си намира партньори с дългогодишен опит в автомобилния сектор. Освен на доставчика на автомобилната индустрия Bosch, италианците разчитат и на ноу-хау на дизайнерското студио Italdesign. Съвместно трите компании са направили първи тестове на своя асистент за предотвратяване на аквапланинг. Първоначално звучи абсурдно да се бориш срещу аквапланинга с още вода. Технологията, заложена в системата, обаче е толкова проста, колкото и гениална: водна струя бива насочена пред предните гуми на автомобила и по този начин измества водата непосредствено пред тях.

По този начин се създава сравнително сух коридор, при който гумите запазват сцеплението си с асфалта. Така автомобилът не изплува и водачът не губи контрол над управлението. Тепърва ще се правят още тестове, но към момента технологията е доказала, че работи. Стартъп компанията все още не разкрива дали има интерес към нововъведението от страна на производителите на автомобили и все още не е ясно кога асистентът ще бъде готов за серийно производство.

Системата е разположена пред предните колела и им проправя „коловоз“ във водата с помощта на водна струя.

И Continental работи върху асистент срещу аквапланинг

Continental също работи по система, която ще намали риска от аквапланинг до минимум. Доставчикът на автомобилната индустрия разчита на камери в огледалата, за да следи количеството вода, изместено от гумата.

Освен това данни се извличат от сензора за налягане в гумата. Ако съществува риск от аквапланинг, асистентът предупреждава шофьора. Благодарение на връзка с облак водачите на други превозни средства в района също трябва да бъдат предупредени за опасността.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин