/ Системата за разпознаване на умора у водача спасява животи

Системата за разпознаване на умора у водача спасява животи

Всички са уморени, но един все пак трябва да кара. Вероятно всеки шофьор се е чувствал прецакан по този начин поне веднъж. И затова бърза да се върне у дома или да стигне до желаната дестинация за отпуска. Липсата на концентрация поради умора е опасна за живота. Постоянното прозяване, натежалите клепачи и т.нар. „микросън“ са сигурни признаци, че спешно се налага да спрете за почивка.

Ето защо е хубаво, че новите автомобили масово разполагат със системи за следене на умората (или концентрацията на водача – всеки производител ги нарича по свой начин). Този тип електронни асистенти следят и анализира поведението на водача и го предупреждава с визуален и/или звуков сигнал – когато видите/чуете такъв сигнал, спирайте на първото удобно за отмора място.

Интелигентната система използва монтирана в автомобила камера, за да изпраща към специален софтуер кадри на позицията на главата, изражението на лицето и погледа на шофьора. Посредством алгоритми за анализ на изображенията асистентът разпознава и предупреждава за нарастваща умора.

Сензорите откриват грешки при боравенето с кормилното управление

Признак на умората са и грешките при боравене с кормилното управление, които водачът рязко коригира, защото самият той изпада в (лека) паника. Сензорите за ъгъла на волана също улавят тези резки движения на волана в резултат на спада в концентрацията или на умората и активират предупредителните сигнали. Независимо дали те са под формата на писукане или изображение на чаша кафе на таблото, не ги пренебрегвайте – а спрете за почивка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин