Сирийският Land-Rover- или „Уляновец“ на шаси ГАЗ

3112
2023

През 1965 г. в столицата на Сирия Дамаск се провежда XII Международен панаир, на който са представени и автомобили от СССР. В тази връзка там са изпратени съветски специалисти, които изготвят солиден като обем доклад за впечатленията си от изложбата и от страната като цяло. Сред множеството материали от този документ прави впечатление една страница, на която се вижда нещо познато, поне на пръв поглед. Там има снимка на стандартен на вид всъдеход, който много прилича на Land Rover, но под нея е поставен надпис „Това не е Land Rover!“. А в приложения към същата илюстрация текст пише следното:

„Известният английски автомобил е само прототип за една от сирийските компании, занимаващи се с автомобилен монтаж. Тя изработва ръчно всякакви видове каросерии, базирани на ходова част от ГАЗ-69. Автомобилът „Уляновец“ е показан на панаира.“ Освен, че не е истински Land-Rover, този автомобил е направен на съветско шаси. За съжаление, докладът не съдържа нищо друго по темата, освен две снимки и кратък пояснителен текст. При максимално увеличение може да се разчете надписът „Уляновец“, поставен върху облицовката на радиатора, стилизиран в овална форма, като оригиналния надпис на Land Rover, което само потвърждава, че колата се казва така, но нищо повече от това. На задната стена на каросерията също са поставени две метални табелки, като при по-внимателно вглеждане се вижда, че текстът върху тях е с арабски шрифт.

В крайна сметка се оказва, че въпросите които предизвикват тези случайно открити снимки отпреди близо шест десетилетия, са повече от отговорите. Това, което се знае със сигурност до момента, е, че през 1965 г. сирийската компания Societe des Importations официално купува шасита ГАЗ-69 от Уляновския автомобилен завод и на тяхна база организира производството на 9-местни каросерии. Една такава машина е представена на XII Международен панаир в Дамаск през 1965 г. и то на щанда на съветската експозиция.

Още един интересен фрагмент от краткотрайния опит на Сирия в автомобилната сфера е свързан с другия прототип, на компанията Societe des Importations, създаден по същото време. При него каросеията продължава да напомня на Land-Rover, но предната част е доста сходна с тази на УАЗ-469, чиято разработка в СССР по същото време все още е на експериментален стадий.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин