Синият талон и екостикерът отпадат?


30
авг.
2021

Да отпаднат синият (или „златният“) талон към свидетелството за управление на МПС и екостикерът, който от скоро се лепи в центъра на предното стъкло на автомобила при ГТП – тази промяна в Закона за движение по пътищата предлагат 19 народни представители от редиците на “Демократична България”. Първият подписал се вносител на предложението е Ивайло Мирчев, шеф на новата парламентарна комисия по дигитилизация и електронно управление.

Сред основните мотиви за изпращане в историята на талона, който сега ни задължават да носим и предоставяме при проверка от органите на МВР, е посочено, че документът е ненужен заради съществуването на централизиран регистър, достъпен от служителите на МВР. Към момента липсата на талона при проверка може да ви докара глоба.

По-големият проблем е, че досадният процес по отнемане и връщане на талона „спъва“ електронизирането на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление. Освен това процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друго населено място, различно от местожителството на водача, се посочва още в мотивите. От ДБ предлагат и отпадане на екостикерите, които от тази година оскъпяват техническите прегледи, а и отнемат ценна видимост с площта, която заемат върху предното стъкло. При наличието на система за контрол би следвало информацията, съдържаща се в стикера, да може да бъде получавана при заснемане на регистрационната табела. Това работи идеално при системата на АПИ, която веднага ще ви квалифицира като нарушител, ако преминете покрай камера на агенцията без винетка – за каквато вече няма стикер. Остава отворен и въпросът дали имаме нужда от досадния зелен стикер за „Гражданска отговорност“, който отгоре на всичко оскъпява и задължителната застраховка.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин