Симона де Силвестро влиза в програмата за пилоти на Extreme E


5
май
2020

Симона де Силвестро е най-новата звезда, която става част от програмата за пилоти на Extreme E. Швейцарската състезателка се присъединява към колегите си дами Микаела Ахлин-Котулински, Джейми Чадуик и Катрин Леге, за да се съревновава с тях в първи сезон на електрическите офроуд състезателни серии.

През цялата си 15-годишна кариера до момента Симона успява да пожъне много успехи в моторспорта, започвайки от регионалната Formula Renault 2.0 в Италия, преминавайки през американския шампионат Champ Car Atlantic и стигайки до IndyCar- за по-малко от пет години. Третото място в Атлантическия шампионат й позволява да влезе в IndyCar през 2010 г. и с десет класирания в топ 10 завърши на второ място сред „новаците“ (rookies) в крайното класиране.

След четири сезона в най-голямото състезание с open-wheel машини в САЩ, Симона привлича вниманието на отбора от Формула 1 Sauber и става асоцииран пилот на тима. По-късно същата година ABB FIA Formula E кани 24-годишната състезателка да се включи в надпреварата на ток и така тя се превръща в първата жена, отбелязала точки в „електрическата Формула“, по време на кръга в Лонг Бийч.

„Влязох в тази сфера на автомобилния спорт от самото начало с Формула Е и оттогава имам усещането, че това е нещо ново и важно“, започва Симона. „Всички ние добре осъзнаваме, че не можем да продължим да живеем, както досега, ако искаме да избегнем най-тежките последици от промените в климата.

„За мен е вълнуващо да бъда част от серии, които достигат стигат до границите на автомобилите и автомобилните технологии – ако се замислите, Формула 1 правеше това в миналото, а сега – Extreme E.

„Имах късмета да се състезавам на много готини места, но дестинациите на Extreme E са много различни – ще бъде невероятно да ги опозная. Привилегия е да бъдеш пилот в тази епоха и да можеш да се опиташ да направиш разлика. Проследих отблизо напредъка на електрическия моторспорт и визията и стремежа на Алехандро Агаг да развие Extreme E.“

Симона подписва след новината, че в Extreme E съотношението на пилотите между мъже и жени ще бъде 50-50. Като водеща дама в света на автомобилния спорт швейцарката е възхитена от формата и перспективата в новия шампионат, отварящ възможността пред много други бързи дами да се наложат в традиционно доминиран от мъже спорт.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >